Scholen voor dove en slechthorende kinderen

Onze projectleider Ineke Hendickx begeleidt in Malawi drie kostscholen voor dove kinderen. Dit doet zij (onbezoldigd) namens de Nederlandse Stichting Dovenzorg Malawi (SDM). Dit is hun website: https://www.dovenzorgmalawi.nl. Inmiddels is Ineke ook door bisschop Peter A. Chifukwa van Dedza  aangesteld als project manager voor Mua School for the Deaf namens het bisdom (wederom onbezoldigd). De scholen zijn de laatste jaren behoorlijk verwaarloosd. Daarom hebben we op iedere school een werkgroep van leerkrachten en verzorgers opgericht. Samen werken we aan oplossingen voor de vele uitdagingen. Er is veel achterstallig onderhoud en er is niet genoeg geld om goede voeding te kopen voor de kinderen.

 

De kinderen, in de leeftijd van 6 tot 18 jaar, gaan eerst vier jaar lang naar pre-school, daarna volgen ze klas 1 tot en met 8 van de lagere school. Ze gaan slechts drie maal per jaar naar huis voor vakantie en verblijven dus een groot deel van hun jonge leven hier op kostschool. De kinderen zijn, ondanks de moeizame leefomstandigheden, erg vrolijk en nieuwsgierig. Voor hen zijn deze scholen een uitkomst: eindelijk hebben ze vriendjes waar ze mee kunnen communiceren.

Dit hebben we al bereikt:

  1. De scholen zaten dikwijls zonder water. Dat betekent dat alle kinderen met emmers op hun hoofd naar handpompen op afstand moesten lopen om water te halen om te drinken, zichzelf en hun kleding te wassen en hun slaapzalen schoon te maken. Nu heeft elke school een solar waterpomp en is de watervoorziening verzekerd.
  2. Alle leerkrachten hebben een training permaculture gedaan. Nu wordt er op iedere school, samen met de kinderen, biologisch groente en fruit verbouwd.
  3. Via Duitse donateurs hebben we het budget voor de aankoop van voedsel en het betalen van de dokter als kinderen ziek zijn kunnen aanvullen.
  4. Op Mua School for the Deaf zorgt een solar elektriciteitssysteem ervoor dat de kinderen, die gebarentaal gebruiken, 's avonds voorzien zijn van licht. 
  5. Op Mountainview School for the Deaf is een biogasinstallatie gebouwd. Nu kan er worden gekookt op biogas, gemaakt van de mest van het vee op het instituut. Er worden nu geen bomen meer gekapt op het terrein om te koken op houtvuur.
  6. We hebben twee scholen kunnen voorzien van laptops.
  7. We hebben hoorapparaten en materiaal voor de audiologische kliniek gedoneerd.
  8. We hebben op alle scholen een kindprogramma opgestart.

Kindprogramma

Er is, buiten de lessen, weinig te doen voor de kinderen. Er is geen speelgoed. De verveling leidde soms tot kattenkwaad en ‘weglopen’ naar het dorp of de markt, waar de kinderen in aanraking kwamen met onwenselijke activiteiten.

Daar is verandering in gekomen. Samen met de leerkrachten, Mieke Stroucken en Cas Hofstee hebben we een kindprogramma opgezet. De kinderen kunnen nu, onder begeleiding, spelen met lego, auto’s en trein, kleuren, lezen of een knuffelbeest op de rug binden.

Daarnaast heeft iedere school nu een televisie waar de kinderen programma’s voor dove kinderen kunnen zien. Of gewoon naar het voetballen kunnen kijken.

Het is fantastisch om mee te maken hoe blij en vrolijk deze kinderen worden om op deze manier te kunnen spelen (en spelend leren). 

 

Vrijwilligers

De kostscholen voor dove kinderen staan er voor open vrijwilligers te ontvangen. Het vrijwilligerswerk bestaat uit individueel werken met de kinderen, begeleiden van het kindprogramma en vrijetijdsbesteding met de kinderen na school. Interesse? Stuur een berichtje!

Alle foto's op deze pagina zijn gemaakt door Matthews Hau Hau.