Ineke in Malawi 2020

25 augustus

EERSTE FASE OVERHANDIGD !!!!

Bouw van onze twee klaslokalen en het administratieblok is klaar! De gebouwen zijn officieel overhandigd van onze aannemer PBM Constructie aan onze Task Force en Dedza bisdom. Goed werk gedaan! Alles ziet er prachtig uit!  Vanwege de Covid-19 situatie gaan scholen niet open in september zoals gewoonlijk. Volgens de laatste informatie van het Ministerie van Onderwijs kunnen we misschien in januari openen.

Tegen die tijd hopen we ook klaar te zijn met de bouw van twee personeelshuizen. 

Bedankt voor jullie voortdurende steun!

Tiyende Pamodzi Meisjes middelbare school

Foto ' s van Matthew Hau Hau Hau

6 augustus

BIJNA KLAAR !!!!
Nog maar wat finishing touches en onze middelbare school voor meisjes is klaar voor de eerste les van Form 1 studenten!
Alle scholen in Malawi zijn echter gesloten vanwege het Covid-19 virus. Dus we moeten wachten met de opening van onze school tot alles veilig is.

 

Een dikke merci aan onze volgers voor jullie voortdurende steun!

Picture from Wilde Ganzen Magazine. Gemaakt door @FolkertRinkema

7 juli

Dak dicht!

De bouw van de daken van beide gebouwen (administratieblok en klaslokalen) is afgewerkt! Is het niet prachtig?

Eerste fase van onze Tiyende Pamodzi Girls middelbare school is bijna klaar. Nu is het tijd voor de finishing touches

Bedankt aan Matthew Hau-Hau voor de foto ' s.

27 juni

Een nieuwe president, een nieuwe dageraad voor Malawi!!!!!

Malawi heeft gekozen voor verandering!!!

Bij de nieuwe presidentsverkiezingen heeft 58,5 % van de Malawiaanse kiezers gekozen voor Dr. Lazarus Chakwera, leider van de Tonse Alliantie, een verbond van de meeste oppositiepartijen, om de nieuwe president van Malawi te worden.

Dit geeft hoop op een betere toekomst voor de mensen in Malawi!

 

13 juni

Ons schoolproject vanuit de lucht gezien!

Video door paraglider Matthews Hau Hau

24 juni

Ondertussen bij Nazareth.....

Bananenoogst!

17 juni

Herinner je je Evelyn nu nog?

Ze is geselecteerd voor een plek aan de Universiteit van Malawi. Omdat ze het zo goed deed in haar examens, kreeg ze een plek in haar favoriete studiekeuze: journalistiek!

Congratulations Evi!

12 juni

Op de cover!

Er staat een artikel over ons project in het Magazine van Wilde Ganzen. Met Sister Josefa op de cover!

#WildeGanzen #TiyendePamodziGirlsSecondarySchool

11 juni

Halverwege.....

Het plafond van olifantengras boven onze klaslokalen is prachtig handwerk en houdt de lokalen straks lekker koel. En het ziet er "cool" uit!

Degene met rugnummer 1 is Abetha, in het blauw Matthias.

Foto's: Matthews Hau Hau

30 mei

GRATIS kinderboek over Coronavirus in Chichewa! !!!

Alsjeblieft, deel het gerust met al je vrienden! Of print het uit en deel het boek.

Hoe leg je het coronavirus uit aan kinderen in Malawi? Waar gaat het om en wat kun je eraan doen?In dit prentenboek legt Uthawe het allemaal heel duidelijk uit aan Kamapha.

Story: Els van Hemert Drawings: Mieke Linssen Vertaling: zuster Josefa Ng ' ona

https://www.aishaandfriends.com/projects

 

21 mei

OP KOERS

Het gaat lekker met de bouw van onze Tiyende Pamodzi (let's walk together) Girls Secondary School! Ook de klaslokalen zijn bijna onder dak.

Foto: Matthews Hau Hau

11 mei

KIJK EENS....... !!!

...... hoe goed de bouw van onze middelbare school voor meisjes vordert!

Er wordt momenteel "elephant grass" gelegd waar de dakbedekking binnenkort overheen komt. Dit houdt de gebouwen koeler en ziet er ook prachtig uit. Het is een idee en procédé dat door mensen van Nazareth is bedacht. Enkele van hen leren het nu aan het bouwbedrijf, zodat hun werknemers het bij de volgende gebouwen zelf kunnen doen.

Het docentengebouw is bijna onder dak. De klaslokalen staan klaar om te worden voorzien van dakspanten.

Foto's: Matthews Hau Hau

 

4 mei

Update Corona in Malawi

In de ruim vijf weken sinds Corona opdook in Malawi zijn er 3 sterfgevallen gemeld. Het aantal bevestigde besmettingen staat vandaag op 41. Tot deze week betrof het allemaal mensen die nog vanuit het buitenland Malawi zijn binnen gekomen. Deze week was er voor het eerst een vervolgbesmetting.

De door de president aangekondigde complete lockdown is door een Malawiaanse mensenrechten organisatie met succes bij de rechter aangevochten. Veel mensen moeten overdag verdienen om 's avonds te kunnen eten. Verplicht thuisblijven zou catastrofaal zijn voor veel inwoners van Malawi. Mensen zouden al snel van de honger omkomen.

Er wordt wel aangedrongen op afstand houden en handen wassen. Ook dat is nog niet zo eenvoudig als je jouw water moet gaan halen bij de dorpspomp.

In Mganja is tot nu toe nog geen Corona bekend. Op Nazareth leven onze mensen voor zover mogelijk in zelf-isolatie.

So far so good!
Het zou fantastisch zijn als het hier bij zou kunnen blijven.
🍀🍀🍀

 

Kijk!

De bouw van onze school vordert gestaag. Dit is de achterkant van het gebouw voor de leerkrachten.

Thank you Peter Matipwiri and PBM Construction for the work so far!

 

PBM Construction Company Limited

22 april 

Times have become very tough during this pandemic, but we cannot let all this negativity triumph over the appreciation of the beauty of our country. This mountain behind our construction site in Dedza reminds us always of how proud our company is to be citizens of this country.

 

7 april

Bouw van onze middelbare school voor meisjes vordert gestaag. Bovenste foto: klaslokalen. Onderste foto: gebouw voor de docenten.

Er wordt gebouwd met stenen van beton uit het oogpunt van duurzaamheid. Voor de traditionele lokaal gebakken stenen is veel brandhout nodig. En in onze regio is de ontbossing al erg hoog.

 

1 april

BIJENKASTEN 🐝🐝

In Nazareth, Malawi, is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan: vandaag zijn er vier bijenkasten opgehangen in ons eigen bos achter het guesthouse. Die bijen kunnen het hele jaar door heerlijk snoepen van onze bloemen en fruitbomen, de maïs en pindaplanten bevruchten en natuurlijk: voortaan onze eigen honing!

25 maart

Met pijn in het hart heb ik op het allerlaatste moment moeten besluiten om Malawi te verlaten. Veel dank aan KLM, voor de genereuze hulp. Na veel vertraging ben ik met de laatste vlucht voor lock down vanuit Nairobi thuis aangekomen.

De bouw van onze Tiyende Pamodzi (Let's walk together) Girls Secondary School vordert ook zonder mijn aanwezigheid. Met een trilmachine is de grond gestabiliseerd voor het storten van de vloer.

 

Hier in Malawi gaat het leven nog gewoon door. En ook de bouw van onze middelbare school voor meisjes!

De fundering voor de eerste twee klaslokalen schiet omhoog. Het lerarengebouw wordt momenteel klaargemaakt voor het storten van de vloer.

 

15 maart

Onze cursus permaculture werpt vruchten af. Matthias en Achigodi maken samen met onze moestuinvrouwen compost met dezelfde kwaliteit als hoogwaardige kunstmest, maar dan beter voor de bodem.

 

8 maart

Bouw voorspoedig!

Terug van een weekje op cursus meteen naar de bouwplaats van onze middelbare school voor meisjes!

Fundering gestort en opbouw van het kantorenblok in volle gang. De fundering voor twee klaslokalen wordt nu gegraven.

8 maart

Waterpomp geplaatst!
Hoera!

💧💧💧

De pomp voor de waterput van onze middelbare school voor meisjes is geplaatst. Vandaag wordt de plek er omheen mooi met cement afgewerkt.

Thank you Cindee Rood! 

 

8 maart

GESLAAGD!

Matthias, Achigodi en ikzelf hebben een week lang een training Permaculture Design gevolgd op het fantastische Permaculture Paradise Institute.

Alledrie geslaagd! Jippie!

We gaan het prachtige Nazareth nog mooier en duurzamer maken.

En we hebben veel inspiratie opgedaan voor een duurzaam ontwerp voor het terrein van onze middelbare school voor meisjes. EN voor lessen en projecten.

Thank you so much Luwayo and Grace! You are a blessing to Malawi!

 

 

BOUW GESTART!!!!!

Het is zover!
De bouw van onze middelbare school voor meisjes is gestart.

Eerst een lange periode van extreme regen. En een vervelende kwestie: enkele familieleden van de verkopers van de grond wilden ook geld zien. Niet van ons, maar van hun familie. Ze blokkeerden daarom de nieuw aangelegde weg naar de school. Niet logisch? Inderdaad!
Om hen tot rede te brengen moesten we naar de rechtbank in Lilongwe. Maar dat is nu achter de rug.

Nu aan de slag! De eerste twee klaslokalen en het kantoorgebouw zijn als eerste aan de beurt.

Op de foto's: het eerste werkoverleg en de eerste paal!

 

22 februari

De februari paradox.

Malawi is groen. Supergroen. Waar je ook kijkt, overal velden vol met mais, het basisvoedsel. Door de vele regen wordt er een goede oogst verwacht. Tegelijkertijd lijden veel mensen honger. De oogst van vorig jaar is op. Het laatste geld uitgegeven. En de maïs van dit jaar nog niet rijp. We krijgen regelmatig mensen aan de deur die al enkele dagen niks hebben gegeten. We proberen zo goed mogelijk te helpen waar het echt nodig is.

Voor de vlinders hebben we voedsel in overvloed. Ook zij weten ons te vinden.

Thanks for the pics Matthews Hau Hau!

 

 

Nazareth Foundation Malawi voelt zich erkentelijk.

KIJK!

Een eigen logo voor Nazareth!
Dankjewel Cas Hofstee!
💚

3 februari

HISTORISCHE DAG IN MALAWI

De rechtbank in Malawi heeft vandaag de presidentsverkiezingen van vorig jaar mei ongeldig verklaard na een rechtszaak van 9 maanden.

Heel Malawi zat van vanochtend 9 uur tot vanavond kwart voor acht ademloos bij de radio, luisterend naar het voorlezen van de uitspraak. (Wij hier in Nazareth ook, ondertussen pinda's pellend).

Wij zijn erg blij met de uitspraak. Het betekent nieuwe verkiezingen, uiterlijk in juni, en een einde aan demonstraties en geweld. En hopelijk snel een nieuw gekozen president die WEL aandacht heeft voor de arme en achtergestelde bewoners van Malawi.

We zijn trots op de rechters, die zeer deskundig en gefundeerd hun oordeel hebben geveld, ondanks pogingen om hen met grote bedragen om te kopen. Dit kleine land is groots, vandaag!

 

 

CLIMATE CHANGE

Het nieuwe jaar is hier in Malawi begonnen met ongewoon hevige regens en onweersstormen. Dit duurt al een week en het einde lijkt nog niet in zicht. Het is goed voor de meeste akkers. Alles groeit onstuimig, ook het onkruid. Iedereen werkt zich een slag in de rondte om de maïsakkers te ontdoen van gras en onkruid, dat in vier weken tijd meer dan een meter hoog is opgeschoten. En alles met de hand. Een gigantisch karwei.

De regen is problematisch voor lager gelegen gebieden in Malawi en huisjes in de buurt van rivieren. Huizen storten in en akkers lopen onder.

Er wordt door het departement van Climate Change and Meteorology gewaarschuwd voor overstromingen. Hier en daar zijn wegen niet goed begaanbaar en bruggen half weggeslagen. Onze aannemer kan met al dit water de bouwplaats voor onze school niet goed bereiken met zwaar materieel. De eerste werkzaamheden zijn daarom uitgesteld tot het weer stabiel wordt.

 

Zie hier het splinternieuwe logo van de middelbare meisjesschool, die in Mganja gebouwd gaat worden.

24 december 

ZONNEWENDE

Onze huiskameleon (wie ontdekt hem?) kan tegelijkertijd voor- en achteruit kijken. Wij, hier in Nazareth, kijken achterom naar 2019 en zien fantastische mensen die hun steun, liefde en aandacht met ons hebben gedeeld. Vandaag staan we stil om aan jullie allen te denken en jullie te bedanken. 

En we kijken vol verwachting vooruit naar een nieuw jaar. In 2020 gaan we vol goede moed verder met onze projecten. Voor de peuters en kleuters, voor de middelbare school voor meiden en jonge moeders en voor de vrouwen in onze moestuinen.

Dank jullie wel voor de geweldige steun en aandacht van het afgelopen jaar.

Wij gaan verder op onze weg. Gaan jullie weer met ons mee?

Sister Josefa Ng'ona
Ineke Hendrickx

 

 

START BOUWWERKZAAMHEDEN! !!

Vanochtend in alle vroegte zijn we van start gegaan!

Vandaag wordt de weg naar het schoolterrein aangelegd door onze aannemer. Na Nieuwjaar worden alle bouwmaterialen naar het terrein vervoerd. Dan start de bouw van de eerste fase van onze Tiyende Pamodzi (let's walk together) Girls Secondary School.

😊😊😊

 

15 december

Onze cactussen bloeien. De bloemen zijn alleen 's nachts open. Vannacht waren het er maar liefst 110! Rond vier uur in de ochtend komen hele zwermen bijen om zich te laven aan de zoete nectar. De geur is bedwelmend.

 

12 december

Vandaag hebben we het bouwterrein voor de bouw van onze middelbare school voor meisjes overgedragen aan de aannemer. In aanwezigheid van Group Village Headman Mganja, diverse chiefs, belanghebbenden uit de gemeenschap, de Project Commissie van bisdom Dedza en de architect.

 

9 december

MIJLPAAL

CONTRACT GETEKEND!
Na een geslaagde officiële aanbesteding hebben Father Isaac Mwazambumba en ik vandaag het contract getekend met de aannemer die onze middelbare school voor meisjes gaat bouwen: Dr. Peter Matipwiri van PBM Construction.
Dank aan de architecten en consultants van Atelier & Others: Dan Tsiga en Rumbani Chihana.

 

Nazareth Foundation Malawi is bij Boels Zanders Advocaten.

20 novemberVenlo

Zeer genereuze cheque ontvangen van Boels Zanders Advocaten voor Mua Mission Hospital in Malawi.
Dankjewel Hayat Barrahmun voor jouw inzet! De vrouwen die voorafgaand aan hun bevalling al bij het ziekenhuis verblijven met hun mantelzorgster hoeven nu niet langer in de openlucht te slapen.