Ineke in Malawi 2018

4 januari 2019

Onze stand op Boekenbeurs Venlo 2019. Zo meteen open!
Ook nog op zaterdag en zondag.

2 januari

Kom je ons bezoeken op de Boekenbeurs? Wij zijn alle dagen aanwezig met info over ons project: de bouw van een middelbare school voor meisjes in Malawi. De Boekenbeurs steunt dit project met maar liefst 20.000 euro! 
Boekenbeurs Venlo : in het Blariacumcollege vrijdag 18.00, zaterdag 11.00 tot 17.00 en zondag 11.00 tot 16.00 uur.

11 december

NOG MEER GOED NIEUWS!
Wilde Ganzen gaat ons project ondersteunen! We mogen een projectvoorstel schrijven voor enkele docenten woningen. Zonder die woningen is het onmogelijk goede leerkrachten naar ons dorp te krijgen (woningcorporaties heb je in Malawi niet 😊). Hier gaan jullie vast nog meer van horen! Op de foto twee woningen van de aannemer die we op het oog hebben.

18 november

Lieve mensen, 
Alweer fantastisch nieuws! We krijgen 68.000 euro voor de bouw van onze middelbare school voor meisjes in Malawi. De Stiftung Fly & Help uit Duitsland heeft voor ons iemand gevonden die dit geweldige bedrag gaat doneren! Dit betekent dat we in 2019 alvast met de bouw van klaslokalen kunnen starten! Veel dank aan Gabi Schock voor de tip!

24 oktober 2018
GOED NIEUWS! 
We zijn gekozen tot project van de Boekenbeurs Venlo 2019! Het betekent dat we een bedrag van 20.000 euro gaan ontvangen voor de bouw van onze middelbare school voor meisjes! We zijn super dankbaar voor deze grote gift. We zullen zelf aanwezig zijn op de Boekenbeurs om belangstellenden informatie te kunnen geven over het project. De Boekenbeurs is op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 januari 2019.
Heel veel dank aan de Stichting Boeken Steunen Mensen!
 
16 september
Jippieeeee! Daar is onze container dan! Op de dag van mijn vertrek! Alles is heelhuids aangekomen. Met vereende krachten hebben we de container in een uur tijd uitgeladen en de spullen veilig opgeslagen. Onder de lege container wordt de komende week een fundament gemaakt. Dan kan alles er eventueel weer in tot de school klaar is. Veel complimenten gehoord over de wijze waarop de container geladen was. SUPER. 

Heel veel dank aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen.

15 september

Super dag! Mijn laatste. Morgen naar Lilongwe, maandag naar het vliegveld, dinsdag avond thuis. Vandaag eerst meeting met de chiefs over de middelbare school. Vanmiddag ruim 60 gasten op mijn afscheidsfeestje. Vanavond het bericht: de container met school meubilair is onderweg en komt morgenochtend hier aan. Net voor mijn vertrek!

15 september

Met onze gasten op bezoek bij Father Mwazambumba, nauw betrokken bij Nazareth en de bouw van onze school, tevens directeur van

Mua Mission Hospital. De chief medical officer en de matron hebben ons rondgeleid. Altijd weer indrukwekkend: zo weinig middelen en toch zo veel mensen helpen.

12 september
Dineetje met parlementslid Juliana Lunguzi. Zij ondersteunt onze plannen voor een middelbare school voor meisjes. Net aangekomen in Malawi: onze Duitse vrienden Markus, Colin en Nani, die speciaal voor de bouw van onze school een Duitse stichting hebben opgericht: de Goeldner Foundation. Samen bezoeken we tijdens mijn laatste dagen hier alle mensen die bij de school betrokken zijn.
13 september
Op werkbezoek bij een mogelijke aannemer voor de bouw van onze school. Drie kwartier over onverharde wegen naar een achteraf gelegen dorp waar een school met staff houses gebouwd wordt. Op weg naar Nazareth zagen we een verhuiswagen. Zo kan het ook!
9 september
"Onze" kinderen naar kostschool gebracht. Redson (rechts op eerste foto) begint aan zijn eerste jaar, voorzien van lakens, dekens, schooluniform, en na ondertekening van het super strenge school reglement ("no funny haircuts"). Chisomo (rechts) gaat naar het derde jaar als nummer 3 van haar jaar. En Evi, onze ster, doet dit jaar eindexamen. Deze kinderen zijn de toekomst van Malawi! Dankzij jullie ondersteuning! 

Dank jullie wel namens Redson, Chisomo, Evi, Francis, Matthews en Tadza!

7 september

Kijk! Vrouwen van ons moestuin project gaan naar huis met armen vol groente! De tuin is een groene oase. Het is fantastisch dat het project goed loopt. En de kindjes helpen graag mee!

6 september

100 bomen gekocht. Acacia's. 20 voor Nazareth, 80 voor Mua Parish. En ja, het is een druppel op een gloeiende plaat. Maar het is toch maar mooi WEER een druppel! Wie druppelt er mee?

4 september

Nog maar twee weken en nog zoveel te doen! Reparatie van de auto in Blantyre duurde 5 i.p.v 2 dagen. Iedere ochtend spullen inpakken voor vertrek, iedere avond weer uitpakken want auto niet klaar. Maar nu rijdt-ie weer als een zonnetje! Dus vandaag naar Dedza, bank en boodschappen. En op audiëntie bij Traditional Authority Masasa, de vader van Amoyo. Hij schonk ons 2 geiten voor mijn afscheidsfeestje volgende week (omdat Nazareth schoolgeld betaald voor 2 kleinkinderen). Vandaag al een voorproefje: geitenvlees met nsima bij hem thuis.

 

30 augustus

Lange rijen bij de bank in Zomba: betaaldag vandaag! Oude koloniale stad met grote universiteit; het dorpsleven waar ik vandaan kom lijkt hier ver weg. Ik verblijf bij een Eritrees-Italiaanse dokter die hier enkele projecten heeft (en bij ons de taal leert), tot onze auto (bij haar monteur in Blantyre) weer tot leven is gewekt. Op de achtergrond: Zomba plateau.

27 augustus

Soms komt de visboer aan huis, tot grote vreugde van Josefa.

25 augustus

Naar een bruiloft met de hele bubs. De auto zo vol dat we de cadeaus op het dak moeten binden. Starten doet-ie liever niet, dus vast ritueel: de sterke mannen duwen de volgeladen auto en klimmen er dan pas in.

22 augustus

Zo! Bomen geplant!
Het kleine schopje in de hand van Achisale is bedrieglijk. Er zijn gaten gehakt (met hak en pikhouweel) van 1 meter doorsnee en 70 cm diep. Daarin compost, aarde en na het planten mulchen. Op de foto een guave van eigen teelt. Lekkere vrucht voor desserts. Zoals je kunt zien is het de droge tijd: kale bomen en strokleurig gras.

19 augustus

Kleurrijke culturele dag in Malawi. Dagje uit voor onze mensen. Chewa en Ngoni dansen door jong en oud. Tot slot maskerdans. Enkele foto's. 

Maskerdans. Vandaag is de boodschap: "we hebben EERLIJKE politici nodig, niet de corrupte bende zoals heden ten dage. Wees wijs als je in 2019 naar de stembus gaat."

 
 

 

16 augustus
On the road. Vandaag met 3 patiënten naar Dedza Hospital, waarvan twee naar de tandarts. Onderweg inkopen doen op Bembeke markt. Gisteren naar Salima, schoolgeld betalen voor 3 van onze beschermelingen. Onderweg platte band door dikke spijker. Dus maar goed dat Amoyo altijd rijdt. Hij had het zo gefikst.
 
13 augustus

Bananenboom in volle bloei. De donkerrode bloembladen krullen omhoog en daaronder zitten de echte bloemetjes waar bananen uit groeien. Bananenoogst van andere boom: 166 stuks. 

12 augustus

Onverwachte logee naast de twee studenten Chichewa die vanaf dit weekend enkele weken bij ons verblijven. Veridiana, onze hulp in huis, was vanwege ontstoken kies niet in staat om te werken (stel je voor: kiespijn in Malawi, rampzalig). Dus in plaats van rustdag poetsen, bedden opmaken en gasten ontvangen. En een muskietennet met 1000 gaten repareren.

10 augustus

Yes! Eindelijk. Eindelijk......
Na 3 maanden van meetings en mensen achter de vodden zitten..... vandaag het officiële verzoek om grond voor de middelbare school ingediend bij de juiste autoriteit, de Boma. Getekend door Traditional Authority Kachindamoto (deze zeer sympathieke vrouw zonder kapsones is chief van 1 miljoen mensen, zie foto), de chief van ons dorp en de regionale voorzitter voor lokale ontwikkelingsprojecten. 
Tweede mijlpaal deze week.

9 augustus

Voor de eerste keer met mes en vork eten! Evi gaat op reis! Zojuist afscheid genomen. Opgegroeid in een lemen huisje. Vorig jaar heeft ze, met ons op stap, voor het eerst iets van haar eigen land gezien. En nu naar Hong Kong! We hebben samen kleding, een koffertje en alle andere benodigdheden verzameld, want ze heeft buiten haar schooluniform amper spullen . En..... geoefend met tafel dekken en bestek gebruiken. Had ze nog nooit gedaan. Ook op kostschool wordt met de hand gegeten. Have a wonderful trip, Evi!

8 augustus

Mijlpaal: vandaag het officiële verzoek tot installatie van het schoolbestuur voor onze middelbare school voor meisjes aangereikt aan de bisschop. Alle acht bestuurders hadden inmiddels toegezegd (zulke dingen kosten hier veel tijd!). Ik hoop dat we snel onze eerste bijeenkomst hebben. Onderweg op bezoek bij een lagere school (zie foto) en een in aanbouw zijnde middelbare school. De kunst afkijken. De kwaliteit van beide aannemers hebben we als onvoldoende beoordeeld. Niet goed genoeg voor de bouw van onze school!

7 augustus

Tot mijn verdriet moesten we twee bomen kappen (letterlijk met een kapmes). Flamboyants. Door de sterke wortelgroei dreigden twee van onze gebouwen in te storten. Gelukkig kreeg ik voor mijn verjaardag 7 nieuwe boompjes (waaronder 3 mango's en 1 witte en 1 rode guave).

2 augustus

Wat doe je als je in Malawi bent op je verjaardag? Mandazi kopen op de markt en met z'n allen naar het strand! Eten mee in food warmers voor de picknick. Stukje varen en kijken hoe de dorpsbewoners de was en de afwas doen in Lake Malawi. 

Dank jullie wel voor alle goede wensen vandaag!

28 juli

Vanochtend in alle vroegte naar Balaka (90 km) voor het toelatingsexamen van Redson op Andiamo Secondary School. De zon was nog niet op maar de maan stond gelukkig nog boven de bergen (de lampen van onze auto weigeren dienst). Onderweg bloedrode zonsopgang. De zon wilde laten zien dat ze er ook wat van kan.

27 juli

Een hele ochtend met onze dochter Evi winkelen op de markt. Ze heeft nauwelijks kleding. Op kostschool draagt ze verplicht een uniform. Voor de reis naar Hong Kong heeft ze dus nieuwe spullen nodig. Waaronder een traditioneel Malawiaanse jurk voor de Culturele Avond. Die moet worden gemaakt van Chitenje stof. Maar ook rokken en bloesjes gevonden in de bergen tweedehands kleding (allemaal uit Europa). Met als super koopje een mooie wikkelrok voor 200 Kwacha (25 cent).

25 juli

De wachter bij ons guesthouse heeft bloemen in het haar! 
Het is hier winter en soms behoorlijk fris. Schoenen-en-sokken-weer. Stukken beter dus dan in Nederland! Wie de warmte wil ontvluchten: kom naar Malawi! We hebben momenteel twee kamers vrij!

20 juli

Er gaat niks boven een salade bij elkaar geplukt in eigen tuin!

18 juli

De kinderafdeling van ons feestje vandaag. Lekker samen kleuren. Veridiana kookt nsima voor 40 mensen. En tot slot filmpjes kijken in de school of dreams. (De geit is helemaal opgepeuzeld en smaakte uitstekend.)
 
 

 

7 juli 

Verjaardag Josefa met picknick aan Lake Malawi. De dag begonnen met een boeket voor de jarige. Na ontbijt de hele bubs in één auto (12 volwassenen en vier kindjes). Kletsen op het strand, kip braden en nsima koken. De pan werd voor ons schoongelikt. Boottochtje in een boomstamboot. En verse visjes mee naar huis. Wat een feest!

3 juli

Eindelijk, eindelijk tijd gevonden om Chichewa te leren, de taal hier in Malawi. Braaf huiswerk gemaakt. Heerlijk, net als vroeger. De eerste twee hoofdstukken zijn nog gemakkelijk. Maar dan.......
23 juni
Een van onze gasten wilde graag naar Lake Malawi. Dus de auto weer volgeladen met kindjes. Joe gooide zichzelf steeds met volle overtuiging het water in. Ook al kan hij niet zwemmen en was het water te diep voor hem. Hij vertrouwde er volledig op dat ik hem er wel weer uit zou vissen.
9 juni

Onze dochter Evi (tweede van rechts) gaat naar Hong Kong! Ze is op haar kostschool uitgekozen om daar een Youth Conference bij te wonen. Daarvoor heeft ze een paspoort nodig. Mensen hebben hier geen geboorte bewijs. In plaats daarvan moesten we, met de chief van haar dorp, naar de Traditional Authority Kachindamoto. De chief was getuige dat Evi echt uit zijn dorp komt. Daarna naar Dedza, naar de District Commissionar, voor een handtekening. 140 kilometer en 6 uur verder hadden we het voor elkaar. Nu kan het paspoort worden aangevraagd in Blantyre (200 kilometer). Dat doen de zusters van haar kostschool. De foto is gemaakt op school tijdens de familie dag, met haar vader, moeder, 3 broertjes en Agogo (ik). Evi is 15 jaar oud en is uit 620 leerlingen gekozen vanwege haar leiderschap, intelligentie en uitgesproken sociale zelfbewustzijn.

16 juni

Alle chiefs in alle vroegte te gast hier. We hebben het projectplan voor de middelbare school besproken. Ze zijn er erg blij mee. En zullen de brief voor de rijksoverheid ondertekenen die van ons gevraagd wordt. Het is een heel proces, maar fijn dat steeds meer mensen op de hoogte zijn en ondersteuning bieden. De chiefs hebben toegezegd hand en spandiensten te verrichten bij de bouw van de school. Het wordt immers HUN school!

15 juni
Maria kan weer zien! Net terug uit Zuid-Afrika voor een geslaagde tweede oogoperatie. Ze is super blij. De operaties zijn betaald met donaties voor dit doel. Maria weet niet hoe ze jullie bedanken kan. Ze kan nu weer voor de 20 weeskinderen zorgen die ze onder haar hoede heeft genomen.
8 juni

Kennen jullie Teresa nog? De plek waar zij woonde is verkocht aan een buitenlandse investeerder. Alle mensen (8 dorpjes) moeten weg. We hebben voor Teresa een huisje gehuurd in ons dorp (4,50 euro per maand) en een stuk grond gekocht waar ze haar nieuwe huisje kan gaan bouwen (170 euro). Vandaag hebben we Teresa, haar gezin en al hun spullen opgehaald, waaronder 5 geiten en een doos kippen en kuikens. De kuikens gingen er aanvankelijk tussen uit, net als een van de geiten! 2 maal rijden met onze Pick up. Dat is het hele hebben en houden van dit gezin.

4 juni

Baby python verstopt in een houten beeld in de voortuin. Amoyo en Abetha op jacht.

26 mei

Zo vader, zo zoon! Iedere dag een ritje om te oefenen. Kunnen we net zo goed even spelen in Namkokwe River. Baby Joe krijste het uit van plezier. We kwamen met natte kleren thuis.

24 mei

De Canadese paraglider en documentaire maker Benjamin Jordan is voor de derde keer langere tijd te gast in Nazareth. Zijn sponsor GoalZero heeft hem 10 super solar systemen meegegeven. Deze heeft hij verdeeld over gezinnen met kinderen die het goed doen op school. Zij kunnen nu thuis lezen en huiswerk maken. Want het is hier altijd om zes uur donker en niemand heeft elektriciteit.

23 mei
Naar Lilongwe. Wat een dag! 5 mannen mee. Amaluza en Aphiri om gaas te kopen voor het hekwerk rond het vrouwenproject (geiten en kippen buiten houden). En samen kennis maken met een mogelijke aannemer voor de middelbare school. Een van zijn bouwprojecten bezocht. Hij blijkt te hebben gebouwd voor Nederlandse paters die wij kennen. Eentje ontmoet. Die was lovend. Het gebouw mooi, degelijk en geweldig goed afgewerkt. Dus waarom nog verder zoeken? Zo gauw we geld bij elkaar krijgen gaan we met hem aan de slag.

Ook mee: Amoyo en Afossa (auto monteur) om de auto te repareren, ergens op een obscure plek in het oude centrum van Lilongwe. Als je de foto's ziet zou je het niet verwachten, maar de boel werkt weer! En Matthews waar ik altijd de boodschappen mee doe. Hij weet alles te vinden. Het was een heel geregel om alles op één dag gedaan te krijgen, iedereen op de juiste plek en uiteindelijk de hele boel weer bij elkaar. Maar het bleek een succesvolle dag. Door het stikdonker terug gereden. Maar dat is een verhaal apart.

18 mei

Samen met Verdiana en Abetha in de moestuin aan het werk. Aubergine en sla verspenen en suikermais gezaaid. Radijs en gele courgette zijn koplopers.

17 mei

Nog nooit zelfs maar een selfie gemaakt, maar morgen meteen een vlog vanuit Malawi op Omroep Venlo tijdens Nedinscoplein. De Omroep heeft me gevraagd iets van mijn leven hier te delen. De video filmpjes die ik heb gemaakt worden door de redactie geknipt en geplakt. Het eindresultaat ken ik niet, maar ze maken er vast iets moois van.

16 mei

Vandaag zijn we Nazareth ontvlucht om eens lekker te relaxen. Onze mensen in de auto geladen en op naar Namkokwe River. Is kwartiertje rijden. Maar het duurde anderhalf uur omdat Josefa onderweg het idee kreeg samen een kip te roosteren. Overal gestopt om te vragen of iemand een kip te koop had. En om overige benodigdheden voor een picknick te verzamelen. Kip slachten, vuurtje maken en heerlijk op een steen in het water zitten en luisteren naar het rustgevende geluid van snelstromend water.

15 mei

Nu ik dagelijks met Amoyo onderweg ben om hem mijn auto en in de bergen te leren rijden, kunnen we net zo goed vis kopen op de markt in Golomoti. De plek om vis te vervoeren is de buitenspiegel.

14 mei

Matthews doet woensdag examen. Daarna komt hij weer naar Mganja. Als lid van onze gemeenschap en als paraglider.

 

EXTENDED FAMILIES

In the rural areas of Malawi, many families are extended.
this is what I pictured when I heard of extended family for the first time and now I can have a real view.
many households in one village almost 70% are relatives, How cool is that  
photo credit: Me. Mkwaila village

12 mei

Hoera! Amoyo heeft zijn rijbewijs gehaald. Vanaf nu zal hij mijn vaste begeleider en mede-chauffeur zijn als ik met de auto onderweg ben.

11 mei

Na hectische week vandaag op bezoek bij Agogo die het ziekenhuis heeft verlaten en bij haar zoon in Dedza verblijft tot de controle volgende week. Ze is behoorlijk opgeknapt. Het was op de rand van een fikse beroerte. Ik had vier kleindochters en drie achterkleinkinderen meegenomen. Daarmee eerst naar Dedza market. Amaidolika (25) was nog nooit in Dedza geweest!!! Donderdag is Maria Chilale in Nazareth aangekomen. Ze is op weg naar Zuid-Afrika voor de tweede oogoperatie. Maar omdat daar rellen zijn blijft ze nog even hier. Drie Spaanse dames die, net als wij, Maria ondersteunen kwamen mee ter kennismaking. Heel bijzonder! Afgelopen maandag en dinsdag zijn er mensen van het Forest Ministry uit Lilongwe geweest. Zij moeten de aanvraag om land voor de middelbare school beoordelen. Ze waren erg streng. We moeten een projectplan bij de aanvraag voegen waarin wordt onderbouwd waarom we zo'n groot stuk nodig hebben (herbebossing). Alle chiefs waren erbij. Als ik het projectplan dit weekend af heb moeten we het eerst met Jan en alleman bespreken voordat we het naar het ministerie kunnen sturen. Fingers crossed!

5 mei

Een mooie start van ons moestuin project voor vrouwen. Na de uitleg vanochtend hebben zich al 36 vrouwen aangemeld. We hebben plaats voor maximaal 50 vrouwen. Ze hebben zichzelf in groepjes verdeeld met mooie namen als Tijanjani: "let us unite" en tilimbike "let us be strong together". De chief en councillors waren er ook om de bijeenkomst te openen en te sluiten. Hun vraag: waarom alleen vrouwen? Mijn tegenvraag: wie kookt er altijd?

4 mei

Ik werd uit bed gehaald om Amai Anaselika (84) naar het ziekenhuis te brengen. Zij was bij het koken van de ochtendpap in elkaar gezakt. Ze kon niet meer lopen en was maar half aanspreekbaar. We hebben haar de auto ingetild en bij het lokale health centre er weer uit. Één van de vier bedden werd vrijgemaakt. De vier jonge moeders van de die nacht geboren baby's (allemaal meisjes, aanwas voor onze school!) zaten met hun families op de grond. Hoge bloeddruk (boven de 200). Daarom naar het ziekenhuis in Dedza. De hele familie mee. Weer de auto inhijsen. 30 kilometer haarspeldbochten. Uiteindelijk is ze opgenomen. Thuiskomend, had haar achterkleindocher een teen verbrand aan het kookvuur. Schoongemaakt en brandzalf erop. Esmee (2) moest er behoorlijk van huilen, na even drinken bij haar moeder nam ze het mij niet meer kwalijk en zwaaide vrolijk "bye bye"!

2 mei

Inmiddels 35 zakken pinda's geoogst. De vrouwen leggen de pinda's op de grond om te drogen. Dat duurt een week of twee (als het droog blijft). Daarna gaan ze weer in zakken en worden ze opgeslagen. Als we ze gaan gebruiken moeten ze eerst gepeld. Er zitten dus heel wat uren werk in, voordat je een pinda op je bord hebt!

1 mei

De regentijd zou voorbij moeten zijn. Geen regen tot november of december. Dat betekent oogsttijd. Zoals op de foto: pinda's. Wij hebben een goede opbrengst dit jaar. Maar omdat het blijft regenen (klimaatverandering) moeten we snel oogsten, anders gaan de pinda's uitlopen en gaat alles verloren. Daarom hebben we al onze buurvrouwen ingeschakeld om te helpen. De kindjes krijgen we er gratis bij.

28 april

Met neef Joost naar Lake Malawi. Konden we net zo goed meteen de buurkindjes meenemen. Met zes volwassenen en kinderen in één auto. Geweldig veel plezier gehad. Zowel kinderen als volwassenen hadden het meer nog nooit gezien en moesten eerst wennen aan al dat water. Daarna was het stoeien geblazen. Het meer is 600 kilometer lang en 50 breed. Aan het einde kregen we bezoek. .......

25 april

Achisale doet niets liever dan met mij samen in de tuin werken. Vandaag hebben we groenten ingezaaid. Daarna onverwacht naar Dedza (40 km bergop) voor een ontmoeting met mensen van Manos Unidas. Deze Spaanse donor organisatie heeft ons irrigatie project gesponsord. We hebben met hen ook gesproken over de middelbare school. Nu kunnen we een projectvoorstel gaan schrijven en bij hun indienen. Toen in het donker de berg weer af. Je moet er wat voor over hebben! Morgen beginnen we aan de pinda oogst.

22 april

Aan de ene kant bos en heuvels, aan de andere kant moeras en rivier en dat 50 kilometer lang. Dat is Liwonde National Park. Olifantenmest voor de deur van ons nachtverblijf, pootafdrukken op de weg, omgeduwde bomen (speelgoed voor de adolescenten, maar geen olifanten te zien op onze landsafari. Wel Waterbucks, Impala (rank en slank), warthogs, baboons en velvet monkeys. En vogels! Wow. Fisheagles! Kingfisher. We wilden het park net verlaten, toen er een olifant uit het groen tevoorschijn kwam. Op advies van de parkwachter terug het park in. En zie: een hele olifanten familie!

21 april

Mijn 18e of 19e keer in Malawi en nu voor het eerst op safari. Als bedankje voor Mr Betha (eerste foto) en Mr. Amoyo. En om neef Joost wat meer van het land te laten zien. Onze eigen leeuw brulde vanochtend niet. Accu leeg! Het zware ding moest door heel het dorp geduwd voor dat hij aansloeg. Langs de Shire rivier veel hippo's gezien en enkele krokodillen. Die kunnen meer dan 100 jaar oud worden en dat is ze aan te zien.

16 april

Links Anaselika, stamoudste van ons dorp. Ze kwam vanochtend in alle vroegte om me te begroeten. Ze ziet bijna niks meer. Maar met deze bril uit onze collectie ging het weer een beetje. Ze was er super trots op. Rechts Theresa Felipo. Zij kwam met slecht nieuws. Ze heeft zich met haar kinderen 10 jaar geleden nieuw gevestigd in een gebied voor vrije vestiging. Gisteren kwam er echter een witte man die beweerde de eigenaar te zijn van de grond. Alle mensen moeten weg of ze willen of niet. Ik ken Theresa al 16 jaar. Zo gauw ze wordt weggestuurd van haar huis en land zullen we haar voorlopig opnemen in Nazareth tot we een oplossing voor haar hebben gevonden.

15 april

Dit is de 14-jarige Chisomo met haar moeder Linda. Nazareth betaalt haar schoolgeld. Ze gaat naar een goede middelbare kostschool. Morgen start het derde semester van haar tweede jaar. Ze is 5de van haar klas van 75 kinderen. Maar omdat ze een onvoldoende had voor wiskunde zat ze in zak en as. Na een goed gesprek is ze toch nog opgewekt vertrokken.

15 april

Vanmiddag de gezinnen van de mensen die bij ons werken te gast. Samen gegeten. Nsima met kip en witte kool. Van de kip wordt alles van teen tot kam opgesmikkeld.

14 april

Heelhuids in Nazareth aangekomen. Het is hier een waar paradijs. Josefa heeft er voor gezorgd dat er overal bloemen staan. Er zijn veel prachtige vlinders en nestjes met jonge vogeltjes. Alles is nog volop groen. Vandaag en morgen eerst bijkomen van de reis.

19 maart

Wat ik ga doen in Malawi? Bijvoorbeeld de Nazareth Secondary School for Girls bouwen en besturen.