Ineke in Malawi 2024

Onze projectmanager Ineke Hendrickx woont een deel van het jaar in Malawi. Zij initieert en begeleidt onze projecten. Op deze pagina plaatsen we haar social media berichtjes.

 

16 april 2024

Vertrek
Heerlijk vliegveld, Lilongwe International Airport! Met hooguit 5 vluchten per dag is het heel overzichtelijk. Mijn trouwe medewerkers Achigodi en Aida hebben me vandaag vergezeld. Ik zie ze pas in september weer.
Nu eerst naar Nederland om van daaruit te werken aan fondsenwerving en projectplannen. Met name voor het nieuwe project: een Technical College dat ook geschikt is voor doven en slechthorenden. Maar ook voor vakantie en tijd voor familie en vrienden!

14 april 2024

Voor de kinderen op de doven-internaten

In deze periode in Malawi heb ik, samen met anderen, veel kunnen doen voor de kinderen op de drie doveninternaten die ik mede ondersteun. We hebben héél veel speel- en leermateriaal naar de scholen kunnen brengen voor het naschoolse programma. De scholen Maryview en Mountainview hebben daarnaast allebei een groot formaat TV gekregen, zowel voor leerdoeleinden als voor recreatie. Beide scholen hebben ook een heleboel sportkleding ontvangen. (Gelukkig heb ik hier een heel grote auto ).

Op Maryview is eindelijk het watersysteem op orde, door het toevoegen van zonnepanelen, het leggen van nieuwe leidingen en nieuwe toiletten, douches en kranen in de woonverblijven.

Op Mountainview zijn nieuwe armaturen aangebracht, met LED lampen. Nu is er eindelijk weer licht in de woonverblijven. Dit is cruciaal aangezien het iedere dag om zes uur donker is en de kinderen communiceren via gebarentaal.

Super veel dank aan Ruud Rouvoet van Worldprojects, Rob Pijpers en voetbalclub SVB, Thérèse Huijbregts, Rian en Loes Janssen en volleybalvereniging Revoc, Lily Luijckx en Nan de Graaf van Stichting Dovenzorg Malawi en natuurlijk ook Wilde Ganzen!!!

3 april 2024

Binnen kijken...

Mijn huisje begint aardig op orde te raken... En dat allemaal in zeer korte tijd! Ook in de tuin hebben we (lees: mijn rechterhand Achigodi) al veel werk verzet: heesters en bloeiende planten gepoot en er staat een arsenaal aan jonge fruitboompjes klaar om nog geplant te worden.

2 april 2024

Bezoek in mijn nieuwe huis!

Vandaag had ik bezoek van de leerkrachten van Tiyende Pamodzi Girls Secondary School. We hebben heerlijk samen gegeten. Daarna hebben we het naastgelegen terrein bezocht waar we met het bisdom Dedza een Technical College willen gaan realiseren.

Ik vind het fantastisch om te beleven dat we inmiddels een geweldig team van leerkrachten hebben voor onze middelbare school. Het is Paasvakantie, dus het was ook een gezellig uitje voor hen.

29 maart 2024

Twee hondjes...

...zodat ze samen kunnen spelen. Ik woon inmiddels in mijn nieuwe huis (foto's de volgende keer). Bisschop Chifukwa en Father Isaac, mijn werkpartners, vonden het een beetje eng, ik alleen in dit huis (ondanks een nachtwaker, en twee medewerkers overdag). Oplossing: twee hondjes uit het asiel in Blantyre.

Gisteren mochten we ze ophalen: een zachtaardig, superlief vrouwtje genaamd Poppy en een kleine dondersteen die we Dobby hebben genoemd. Erg waaks zijn ze (nog) niet! Maar wel erg leuk gezelschap.

21 februari 2024

Website klaar!

We hebben onze website vernieuwd!Het was een soort voorjaarsschoonmaak, een flinke klus. In drie talen!

4 februari 2024

Ik ga verhuizen!

Binnenkort ga ik wonen in een huis van het bisdom Dedza, Malawi. Het huis heeft jaren leeg gestaan. Renovatie is nu in volle gang. De kosten van de renovatie betaal ik, voor de volledigheid, helemaal zelf. Er wordt geen geld van de Stichting Nazareth Foundation Malawi voor gebruikt.

Het huis ligt op een terrein van zo'n 18 hectare, vroeger een zaagfabriek. Het terrein is aangekocht door het bisdom Dedza (mede met fondsen die door onze Stichting zijn geworven). Samen gaan we aan de slag om er een praktijkschool (Vocational Training Centre) te realiseren.

Deze vorm van onderwijs waar jonge mensen een vak kunnen leren is er niet in Dedza District en wel super hard nodig. Het onderwijs wordt ook toegankelijk voor jonge mensen met een beperking, zoals de dove kinderen van de drie doveninternaten die ik mede ondersteun.

Een prachtige nieuwe klus!

De verhuizing zal geen invloed hebben op alle andere projecten. Die gaan ook gewoon door!

Dit huis waar ik ga wonen ligt op een prachtige, stille plek aan de voet van Dedza Mountain (die is 2198 meter hoog, terwijl het huis op rond de 1600 meter ligt) en heeft een fantastisch uitzicht. Ik hoop er in de nabije toekomst ook gasten te kunnen gaan ontvangen.

PS: Het oude bad op de foto wordt vervangen door een douche... Het bad komt in de tuin... Er komen waterplanten in!

3 februari 2024

Gelukt! Nieuw dak op 2 scholen!

Cycloon Freddy heeft vorig jaar het dak van klaslokalen op twee scholen weggeblazen. Met hulp van een vermogensfonds en verdubbeling van dat bedrag door Wilde Ganzen hebben we nieuwe daken kunnen laten plaatsen. Gisteren heb ik deze scholen bezocht. De regentijd is begonnen, maar de kinderen zitten weer droog!

Op de foto voorzitter projecten van het bisdom Dedza Father Isaac Mwazambumba en het schoolhoofd van één van de twee scholen.

1 februari 2024

Start bouw lagere school!

De bouw van vier klaslokalen voor de lagere school in Mganja is van start gegaan! Er zitten 1.100 kinderen op deze school. Er zijn slechts 9 lokalen en die staan op instorten.

De hele gemeenschap is super blij dat de situatie nu enorm zal verbeteren.

Dank aan alle sponsors en donateurs! De Stichting Wilde Ganzen verhoogt jullie bijdragen met 50%.

30 januari 2024

Terug in Malawi!

Ik ben gisteravond in Malawi aangekomen. Vanochtend kon ik al meteen 5 laptops overhandigen aan de directeur van het ziekenhuis, Father Isaac Mwazambumba.

Dank jullie wel, lieve gevers! Het personeel van het ziekenhuis is er super blij mee. En de patiënten kunnen er betere zorg door krijgen.

20 januari 2024

Gelukt: fietsen!

Met een derde donatie van de Amerikaanse stichting Wheels4Life heeft Matthew Hau-Hau, terwijl ik in Nederland ben, nog eens 24 fietsen kunnen aankopen. Hij heeft de fietsen opgehaald bij Africycle in Zomba en keurig afgeleverd op onze middelbare school voor meisjes Tiyende Pamodzi. Nog meer van onze meiden kunnen nu op de fiets naar school!

Africycle importeert tweedehands fietsen uit Canada en zorgt dat ze een tweede leven krijgen in Malawi.

Thank you Matthews!

17 januari 2024

Gelukt: computers !!

Lieve mensen hebben, na mijn oproep van vorige week, inmiddels 3 laptops toegezegd! Fantastisch. En één anonieme gulle gever stond zelfs aan mijn voordeur met maar liefst twee splinternieuwe laptops!

Het ziekenhuis in Mua, Malawi, heeft al deze laptops hard nodig om het nieuwe patiënten volgsysteem, dat ook zorg draagt voor het koppelen van voorraad en betalingen, op alle afdelingen te kunnen gebruiken.

Namens de directie van het ziekenhuis, directeur Isaac Mwazambumba en het personeel, heel veel en hartelijke dank!

13 januari 2024

Ik vertrek 28 januari weer naar Malawi en zou graag meenemen: drie goed functionerende tweedehands laptops voor Mua Hospital...

Wie heeft er van Sint of Kerstman een nieuwe laptop gekregen en wil de oude laptop een nieuw leven geven?

Laat het even weten!

Lieve mensen, lieve donateurs,

Aan het begin van dit nieuwe jaar wil ik jullie van harte danken voor al jullie bijdragen en steun voor onze projecten in Malawi.

Ook dit jaar gaan wij weer zorgen dat:

* 120 kindjes naar de kleuterschool kunnen gaan

* ruim 200 meisjes en jonge moeders onderwijs krijgen op onze middelbare school

* 600 dove kinderen beter onderwijs en betere verzorging krijgen

In januari 2024, deze maand dus, beginnen we ook aan de bouw van vier klaslokalen voor de lagere school. Verder ondersteunen we Mua Mission Hospital en helpen we mensen die op dit moment nauwelijks te eten hebben en moeten wachten op de oogst die in april verwacht wordt.

We kunnen dit alleen dankzij jullie steun! Namens alle ontvangers in Malawi: heel hartelijk dank!

 

Ineke in Malawi 2023

28 december 2023

Eventjes thuis...

Gisteravond ben ik veilig en wel in Venlo aangekomen, na een verblijf van bijna drie maanden in Malawi. 28 januari vlieg ik weer terug, over de blauwe bergen van Noord-Afrika en al het zand van de Sahara...

Het was een mooie, drukke en soms ook moeilijke tijd. De komende weken zal ik jullie bijpraten.

Ik dank jullie allemaal voor jullie geweldige steun. Samen bereiken we grootse dingen voor de kinderen in Malawi die het zo hard nodig hebben!

Ik wens iedereen frisse moed en vreugde in het nieuwe jaar.

21 december 2023

Onze projecten op een rij ...

Deze mooie video, waarin o.a. ikzelf aan het woord kom, vertelt het verhaal van onze projecten hier in Malawi. De video is gemaakt door Birgit Schanzen, jarenlang journalist bij de NDR. Samen met Vera Klischan ondersteunt zij de Stichting van onze partner Enke Cäcilie Jansson.

Samen hebben we alle projecten bezocht en eerste stappen gezet naar nieuwe. Vera Klischan speelt een belangrijke rol in een Rotary Global Grant aanvraag voor onze middelbare school voor meisjes, een samenwerkingsverband tussen Rotary Club of Lilongwe, drie Duitse en een Luxemburgse Rotaryclub.

(De video is te vinden op onze Facebook pagina: https://web.facebook.com/ineke.hendrickx.3/?_rdc=1&_rdr)

 

13 december 2023

Start nieuw project: lagere school

Na de bouw van een middelbare school voor meisjes en twee kleuterschooltjes wordt het nu hoog tijd voor nieuwbouw en renovatie van de lagere school hier in mijn dorp, Mganja, Malawi. Er zitten 1.100 kinderen op deze school, verdeeld over 8 klassen. De klaslokalen staan op instorten en zijn niet veilig meer. Er zijn geen toiletten, de oude toiletten zijn weggespoeld na hevige regens vorig jaar.Meubilair is er ook niet. De kinderen zitten op de grond, in het zand, soms met meer dan 120 kinderen in één lokaal. Dat gaan wij veranderen. Met de hulp van diverse sponsoren uit Nederland en Duitsland en onze vaste partner Wilde Ganzen. In januari 2024 starten we met de bouw van de eerste vier klaslokalen, lerarenkamer en een kantoortje.

11 november 2023

Laptops voor onze meiden!

Ik ben nu al vier en een halve week weer in Malawi. Ik heb het superdruk met alle projecten (superleuk, dat ook!) Ik had in mijn koffers 12 laptops voor de meiden van onze middelbare school voor meisjes. Een gift van drie, zeer betrokken sponsors uit Duitsland.

Dus nu computerles. De meiden vinden het ge-wel-dig!!!

14 oktober 2023

Terug in Malawi

Al meteen vol aan de slag met werkbezoeken en vergaderingen na mijn aankomst in een warm Malawi (rond de 35°) afgelopen dinsdag.

Op onze middelbare school voor meisjes zijn de 78 eerstejaars nog zonder uniform (foto boven). Ze zijn in de pauze al meteen aan het werk in de gezamenlijke biologische moestuin (foto beneden). De tweedejaars deden groepswerk over het thema weer en klimaat. Op de derde foto een glimp van het eerste hostel voor de meisjes die op het schoolterrein zullen gaan wonen. Daarover volgende week meer.

Er was in mijn afwezigheid hard gewerkt. Er is een bibliotheek ingericht en (met de hand) een sportterrein aangelegd.

Heel bemoedigend allemaal!

26 juli 2023

Meet Matthews

Dit is Matthews. Hij is mijn steun en toeverlaat in Malawi. We werken samen aan projecten. We zijn dan ook vaak samen onderweg. Op de foto zijn we in Dedza om fietsen voor onze middelbare school voor meisjes uit te proberen. Wanneer ik er niet ben neemt Matthews voor me waar. Hij is ook paraglider en maakt prachtige foto's en videofilms.

Thank you Matthew Hau-Hau, for what you are. It's wonderful to work with you!

 

17 september 2023

Klaar!

4 woningen voor leerkrachten op onze middelbare school voor meisjes zijn opgeleverd!Nog net voor het nieuwe schooljaar begint konden onze leerkrachten verhuizen van hutjes/kamers/huisjes in het dorp naar een volwaardige woning op het terrein van de school.

18 augustus 2023

100% geslaagd!

ALLE 41 meisjes die eind mei het Junior Certificate examen hebben gedaan op onze middelbare school voor meisjes zijn GESLAAGD!

De middelbare school in Malawi heeft vier leerjaren. Aan het eind van het tweede leerjaar is er het verplichte Junior Certificate examen. Wie niet slaagt moet van school en mag het elders nog eens proberen. Dat is gelukkig voor onze meiden niet nodig.

Dank aan onze leerkrachten, die zowel op zondagmiddag als door de week om zes uur in de ochtend bereid waren de leerlingen extra lessen te geven om dit resultaat te kunnen bereiken.

25 juli 2023

Naschoolse opvang dove kinderen

De kinderen op de kostschool voor doven en slechthorenden in Mua verveelden zich vaak na school. Dat is niet zo gek, want er is niets te doen en er is geen speelgoed. De verveling leidde tot kattenkwaad en ‘weglopen’ naar het dorp of de markt, waar de kinderen in aanraking kwamen met onwenselijke activiteiten.

Daar is verandering in gekomen. Samen met de leerkrachten, Mieke Stroucken en Cas Hofstee heb ik een naschools programma opgezet. De kinderen kunnen nu dagelijks, onder begeleiding, spelen met lego, auto’s en trein, kleuren, lezen of een knuffelbeest op de rug binden. Er is ook, dankzij de Stichting Dovenzorg Malawi, een televisie waar de kinderen programma’s voor dove kinderen kunnen zien. Of gewoon naar het voetballen kunnen kijken.

Met dank aan Mieke en Cas is het een heel succesvol project geworden. Het was fantastisch om mee te maken hoe blij en vrolijk deze kinderen werden om op deze manier te kunnen spelen (en spelend leren). Zulke blije snoetjes!

We hopen dit in de nabije toekomst ook te kunnen uitrollen op twee andere scholen voor doven en slechthorenden.

Hiervoor kunnen we nog vrijwilligers gebruiken!!! Iets voor jou?

 

28 juni 2023

Met dove kinderen een duik in de lokale cultuur van Malawi

Enkele gasten wilden graag het culturele programma van het Chamare Museum en Cultureel Centrum meemaken. En waarom dan niet alle dove kinderen van Mua School for the Deaf ook uitnodigen? Het museum en de school zijn vrijwel buren van elkaar.

Het was een prachtig evenement voor ons allemaal, de kinderen niet het minst! Een doventolk vertaalde voor de dove kinderen en leerkrachten. De kinderen waren zeer geboeid en hadden een fantastische dag.

Matthew Hau-Hau maakte er ook nog een prachtige video van.

Thank you very much Matthews!

21 juni 2023

Peuter-kleuterschooltje

In januari is één van onze twee peuter-kleuterschooltjes verhuisd naar het centrum van het dorp, naar een nieuw, met Diana Roeten samen zelf ontworpen gebouwtje. Het heeft als nieuwe naam: Chiyambi. Dat betekent: 'het begin'.

Het schooltje loopt voortreffelijk, onder enthousiaste leiding van de 3 juffen op de foto bij de poort met de nieuwe naam: Cathy, Loreen en Loretta.

Diana kwam zelf kijken! En heeft samen met Cas Hofstee de grijze muren, op aanwijzing van de juffen, verfraaid met schilderingen. Er moesten wilde beesten en dorpsbeesten op komen!

Cas heeft getekend en samen hebben ze heerlijk tussen de kindjes staan schilderen met plakkaatverf die we aantroffen tussen de spullen die Thérèse Huijbregts twee jaar geleden naar Malawi heeft gezonden. En zo kwam alles bij elkaar!

Het resultaat is prachtig! De kindjes zijn superblij! De juffen ook!

En ik natuurlijk! Dankjewel Diana en Cas!

 

 

17 juni 2023

Bij de buren

Het is altijd heerlijk om in Malawi bij mijn buren op bezoek te gaan. Na al die jaren ken ik de mensen goed en de meeste kinderen al vanaf hun geboorte. Ik neem bezoek uit Nederland er graag mee naar toe. Zo kunnen zij echt contact maken met het leven in Malawi. En ter plekke vertel ik, samen met mijn buurvrouwen, graag over de lokale gebruiken.

De kinderen vinden het leuk om voor ons te zingen en te dansen. Als we een bal meebrengen speelt jong en oud samen met veel lol en plezier. En soms wisselen we muziek uit. Op de foto mijn neef Joost die een liedje zingt en gitaar speelt.

Op de foto’s Mieke Stroucken en Theo Cleef, die vrijwilligerswerk kwamen doen. Diana Roeten was er voor de twee keer om ‘haar’ kleuterschooltjes te bezoeken en te ondersteunen. En behalve mijn neef Joost natuurlijk Cas Hofstee, die de foto’s heeft gemaakt.

11 juni 2023

Trouwe vierwieler

Onze Ford Ranger (door sommige gasten ook ‘the golden beast’ genoemd) brengt ons overal. Bijvoorbeeld naar het vliegveld in Lilongwe (3 uur rijden) om lieve vrienden op te halen. Er kan lekker veel in. En niet alleen baggage. Als het nodig is kunnen er wel 10 tot 15 mensen in. Als er kinderen bij zijn nog enkele meer!

Ik vind het leuk er in te rijden. Hoewel ik op het einde van mijn laatste verblijf blij was de ‘potholes’, de gaten in de weg die dit jaar erger leken dan ooit, voor even achter me te kunnen laten!

Mijn lieve vriend Cas Hofstee arriveerde op dezelfde dag (maar met een andere maatschappij en daarom 1 uur later) als Theo Cleef en Mieke Stroucken op Kamuzu International Airport ten noorden van Lilongwe. Ze kwamen alledrie om op verschillende projecten vrijwilligerswerk te doen.

 

 

8 juni 2023

Girl's hostel

Sommige leerlingen van onze middelbare school voor meisjes wonen ver weg. Te ver om dagelijks de reis naar school te kunnen maken. Dus huren ze een hutje in het dorp. De meisjes zijn 14 tot 17 jaar oud. Geen leeftijd om onbeschermd op jezelf te wonen.

Daarom bouwen we een hostel op het terrein van de school. Er komen zes slaapruimtes waarin elk 6 tot 8 meisjes kunnen slapen. Ze krijgen douche en toilet met stromend water! En een kookgedeelte om hun eigen potje te koken. De bouw vordert gestaag. Bij de start van het nieuwe schooljaar eind september moet het klaar zijn!

 

 

7 juni 2023

Samenwerking

In Malawi werk ik veel samen met lokale organisaties. Een daarvan is het bisdom Dedza.

De bisschop, Peter A. Chifukwa (op de foto), is zeer sociaal betrokken. Vrijwel al onze projecten hebben een relatie tot het bisdom, dus tref ik de bisschop regelmatig. Hij heeft nu het initiatief genomen om een praktijkschool voor kinderen met een beperking te gaan stichten. Hier zouden dan ook de kinderen van de dovenscholen na afronding van de lagere school een vak moeten kunnen leren. Zulke scholen zijn er niet in het district Dedza waar ik verblijf, en de opzet die wij voor ogen hebben is zelfs nieuw voor Malawi.

Momenteel loopt er, op verzoek van het Ministerie van Arbeid (dat leerkrachten zal afvaardigen en salarissen zal betalen), een onderzoek naar de lokale behoefte van zo'n school. Dat onderzoek wordt, op mijn verzoek, betaald door een Nederlandse organisatie. Het eindrapport zal ook moeten aangeven hoe de school er precies uit moet komen te zien.

De behoefte is immens, daar is eigenlijk geen onderzoek voor nodig; van de kinderen die van de huidige dovenscholen afkomen slaagt vrijwel niemand in het middelbaar onderwijs. Praktijkscholen waar je een vak kunt leren zijn er sowieso heel weinig. Werkloosheid en diepe armoede zijn het gevolg.

Ik behartig de belangen van de dovenscholen binnen dit project. Er is al zicht op een plek voor de school: een oude houtzagerij van 18 hectare met water- en elektriciteitsaansluiting, bedrijfsgebouwen en bedrijshallen en 17 personeelswoningen. Samen zijn we nu op zoek naar fondsen om dit terrein aan te kopen en het project te kunnen starten.

 

6 juni 2023

Bezoek van Wilde Ganzen

Het was heerlijk Anke en Natasja van #WildeGanzen op bezoek te hebben. Drie dagen lang hebben we samen onze projecten bezocht en heel veel interessante informatie uitgewisseld. Ze verbleven bij mij in het Guesthouse. Het was super gezellig, alsof we elkaar al langer kenden.

Wilde Ganzen ondersteunt een flink aantal van de projecten waar ik bij betrokken ben waaronder klaslokalen, woningen voor leerkrachten en het eerste hostel voor onze middelbare school voor meisjes en solar waterpompen voor drie scholen voor dove kinderen.

We hopen in de komende tijd afspraken te maken over enkele nieuwe projecten.

Wilde Ganzen vult elders verkregen fondsen aan met de helft van het al ingezamelde bedrag. We moeten dus ook altijd actief bij andere organisaties of particulieren geld blijven inzamelen! Het is een mooie manier van samenwerking.

Op de foto zijn Anke en Natasja in gesprek met leerlingen van onze meisjesschool. De headteacher, mevrouw Kanjala, zit links van mij.

 

 

5 juni 2023: Terugblik

Ik ben weer in Nederland... Tijd om terug te kijken naar mijn verblijf in Malawi, zoals op deze foto, een van de zeldzame momenten van rust! Hard gewerkt, veel bereikt.

Over dat werk gesproken.... Soms wordt me gevraagd wie me daar voor betaalt...Het antwoord is: niemand! Ik betaal mijn eigen kosten zelf. Auto, vliegticket, verblijf.... ik heb er, met Nikki samen, jarenlang naar toe gewerkt om dit te kunnen gaan doen. Het is geen vetpot maar het lukt!

Alle financiële bijdragen, groot en klein, van vrienden, tientjes-donateurs en organisaties gaan rechtstreeks naar projecten en dus NIET naar de kosten die ik zelf maak.

De kosten van Nazareth (de plek waar ik leef en werk in Malawi) en de salarissen die we onze medewerkers betalen verdienen we zelf door betalende gasten te ontvangen in ons Guesthouse.

De komende weken ga ik jullie wat uitgebreider bijpraten over mijn belevenissen van de afgelopen maanden.

 

9 mei 2023: Samenkomst en hoog bezoek!

Afgelopen zaterdag kwam er van alles bij elkaar.

Een vergadering met de Raad van Bestuur van Tiyende Pamodzi, onze middelbare school voor meisjes.

Bezoek van de Rotary Club Lilongwe waarmee we een Global Grant gaan aanvragen.

Cas Hofstee namens de Stichting Nazareth Foundation Malawi.

Enke Cäcilie Jansson en Marietta Westphal uit Duitsland waren er namens de Duitse Goeldner Foundation en hun eigen, nieuw op te richten organisatie die hier projecten wil gaan ondersteunen.

En als klap op de vuurpijl alle chiefs van de 15 dorpjes waar Mganja uit bestaat.

We hebben besloten Tiyende Pamodzi uit te breiden met de officiële praktijk vakken Design & Textile en Home Economics.

De chiefs zijn superblij met alle ontwikkelingen. Zeker nu we ook het plan hebben opgevat om de lagere school te renoveren en uit te breiden.

 

2 mei 2023: Mountainview School for the Deaf

Ik ben begonnen aan mijn laatste week, voor de tweede maal dit verblijf herstellende van malaria. Drukke weken achter de rug en nog een week vol bezoek, meetings en activiteiten voor de boeg.

Vandaag kijk ik terug op ons bezoek twee weken geleden aan Mountainview School for the Deaf in Bvumbwe, Thyolo, in het zuiden van Malawi. Deze regio is ernstig getroffen door orkaan Freddy. De leiding van de kostschool heeft de daken weten te redden door er stenen en zandzakken op te leggen. De schade is beperkt tot lekkages en vocht in de muren. Ook is de eigen mais oogst, bedoeld als voedsel voor de leerlingen, deels verloren gegaan. Een Nederlandse organisatie heeft al geld ter beschikking gesteld om extra mais (het basisvoedsel hier) te kunnen aankopen.

In samenwerking met Stichting Dovenzorg Malawi en Wilde Ganzen hebben we hier een solar water pomp laten installeren. Nu is er altijd stromend water voor de hostels en voor de biologische landbouw waar de leerkrachten met de leerlingen heel actief in zijn en groenten en fruit verbouwen voor eigen gebruik!

Een tweede wens van de school gaat nu ook in vervulling: een biogasinstallatie om voor de kinderen te kunnen koken. Er wordt momenteel nog op houtvuur gekookt (voor 150 kinderen!). De school heeft zelf koeien, varkens en geiten. De dierlijke mest zal worden omgezet in biogas en aangesloten worden aan een speciaal fornuis.

De kinderen van 6 tot 18 jaar zitten vier jaar lang op preschool, daarna volgen ze klas 1 tot en met 8 van de lagere school, allemaal op deze kostschool. Ze gaan slechts drie maal per jaar naar huis voor vakantie en verblijven dus een groot deel van hun jonge leven hier op kostschool.

Het onverwachte: ze zijn heel graag op school. Ze stralen blijdschap uit en hebben veel pret samen. Hier zijn ze onder gelijkgestemden waar ze mee kunnen communiceren, leren, spelen en lachen. Dat geluk hebben ze thuis vaak niet.

Op de foto's is de aanstekelijke blijheid ook te zien!

Foto's: Matthew Hau-Hau

 

 

29 maart: Werkbezoek / uitje

De leerkrachten en zusters van de kostschool voor dove kinderen "Mua School for the Deaf" op bezoek bij onze middelbare school voor meisjes! Matthews heeft alle tien (!) opgehaald in Mua met onze oude Ford Ranger en na een lunch op Nazareth weer teruggebracht.

Het was een leuke dag. Voor leerkrachten is er normaal gesproken niet zo veel te beleven in Malawi. Ze verdienen weinig en hebben geen geld om ergens naar toe te gaan. Ze hadden al veel gehoord over onze nieuwe school en waren nieuwsgierig. De uitwisseling met de leerkrachten van Tiyende Pamodzi was gezellig en informatief. Na het eten op Nazareth (er waren maar liefst 6 kippen geslacht) hebben ze koffieplantjes meegekregen om uit te proberen in de permaculture tuinen.

Helemaal rechts een Japanse vrijwilliger die 3 jaar lang spraakles geeft op Mua School for the Deaf. De zusters in het midden zorgen voor de kinderen buiten schooltijd.

Het was fijn om hen een leuke dag te kunnen bezorgen.

13 maart 2023

Orkaan Freddy hangt boven het Zuiden van Malawi. De zeer hevige regenval met vloedgolven en modderstromen tot gevolg, heeft daar veel verwoest en het dodental loopt op. Inmiddels zijn er 63 lichamen geborgen.

Ik woon in het midden van Malawi. Hier hebben we alleen lichte regen tot nu toe. Het lijkt erop dat de orkaan in de loop van morgen eindelijk langzaam uitdooft. Er wordt in het Zuiden eerst nog meer hevige regen verwacht. Hier in Mganja hooguit een stevige bui.

Ik zou morgen eigenlijk naar het Zuiden afreizen voor werkbezoeken aan de dovenscholen en diverse afspraken daar. Maar we hebben de reis afgezegd. Te gevaarlijk. En de mensen daar hebben wel wat anders aan hun hoofd.

Momenteel lijden ook al veel mensen honger hier in Malawi. Deze ramp komt daar nog bovenop. Het is een zeer moeilijke tijd vooral voor de armsten.

 

 

11 maart 2023: Materiaal voor de kleuters

Er wordt op onze peuter-kleuterschooltjes volop gewerkt met het vrolijke lesmateriaal dat toegesneden is op de lokale situatie hier in Malawi.

Het is hier speciaal voor ontwikkeld door Diana en Cas . Diana en Cas komen eind april naar Malawi. Samen met de kindjes en de leidsters gaan we het materiaal verder uitproberen en indien nodig verbeteren. We gaan het ook toepassen op de scholen voor dove kinderen.

Ik kijk er naar uit! En de kindjes ook

 

1 maart 2023: Werkbezoek!

Samen met bisschop Peter A. Chifukwa van het bisdom Dedza waren we een dagje onderweg, op werkbezoek.

We werken in een groot deel van onze projecten nauw samen met het bisdom. Op de foto's zijn we op Mua School for the Deaf. Ik ben daar project manager (onbezoldigd) namens het bisdom en namens de Stichting Dovenzorg Malawi.

Momenteel trekken we samen op om het onderwijs en de levensomstandigheden van de kinderen op deze kostschool te verbeteren. Een fikse klus, maar dankbaar werk om te doen!

Foto's: Matthew Hau-Hau

 

23 februari 2023: Fietsen!

Een tweede gift van Wheels4Life van 25 prachtige Buffalo Bicycles voor de meisjes van onze Tiyende Pamodzi Girls Secondary School!

Vandaag aangekomen. Nog in de verpakking!

Het is geweldig dat we het zoveel meisjes mogelijk kunnen maken om op de fiets naar school te komen!

 

2 februari 2023: MEDICIJNENFONDS GELUKT

Dank, dank, dank!!!!

Dankzij de steun van velen van jullie is het gelukt het resterende bedrag van 5.000 Euro over te maken naar Mua Mission Hospital. Met het nu complete bedrag van 30.000 Euro in een Revolving Fund zijn de patiënten van dit ziekenhuis verzekerd van medicijnen in de toekomst. Het betekent een geweldige verbetering voor de mensen hier.

Namens de directie en medewerkers van het ziekenhuis: dank jullie wel!

 

30 januari 2023: GEOPEND!

Eerste dag in ons nieuwe peuter-kleuterschooltje!

Met een nieuwe naam: Chiyambi (Het Begin). En meteen ook 8 nieuwe kindjes!

29 januari 2023: Verhuizing!

We hebben vandaag de spullen van het oude kleuterlokaal met lekkend dak en vermolmde dakspanten hier op Nazareth verhuisd naar ons spiksplinternieuwe gebouw vlakbij de lagere school.

Net vóór een flinke plensbui hadden we alles onder dak... de kast paste niet in de auto en kwam achter op een brommer...!

Na een vrolijke sleuteloverdracht is nu alles gereed voor de eerste schooldag in het nieuwe gebouw!

Ook hier boompjes! De nachtwaker gaat ook voor de tuin rondom het gebouw zorgen en zal de komende dagen 20 bomen planten!

Met dank aan de Stichting Jos en Mien Kersten-van Lier en de Stichting Boeken Steunen Mensen.En aan alle tientjesdonateurs.

28 januari 2023: Boompjes!

Uit de zaden van de kapokboom die ik in mijn tuin vond groeien al nieuwe boompjes! Het zachte pluis in de zaden houdt de jonge worteltjes warm en vochtig.

We gaan ze opkweken om te planten op het terrein van onze middelbare school voor meisjes.

Het zijn snel groeiende bomen die enorm groot kunnen worden en een prachtige groene stam hebben. Het pluis uit de zaden kan worden gebruikt als vulling voor kussens.

27 januari 2023: Klaar!

Twee leerkrachten en hun gezinnen kunnen komend weekend verhuizen naar de twee splinternieuwe personeelswoningen op het terrein van onze middelbare school voor meisjes!

De bouw heeft wat langer geduurd dan voorzien door een tekort aan diesel en benzine, de hogere prijzen van materialen en enige bureaucratie. Maar het is weer gelukt!

Met dank aan bijdragen van verschillende donororganisaties in Nederland en Duitsland.

13 januari 2023: Terug in Malawi!

Het is hier groen! Het is warm! Het regent en dan schijnt ineens de zon!

Ik heb een heleboel plannen ...Er ligt een heleboel werk ...Er gaan veel vrienden komen om mee te helpen ...

om

* onze middelbare school voor meisjes

* onze peuter-kleuterschooltjes

* Mua Mission Hospital * onze moestuinen voor vrouwen

* drie scholen voor dove kinderen verder te ondersteunen en ontwikkelen.

Het is een voorrecht dat ik dit mag doen, met de fantastische ondersteuning van velen van jullie!