
INEKE IN MALAWI 2023

Meet Matthews
Dit is Matthews. Hij is mijn steun en toeverlaat in Malawi. We werken samen aan projecten. We zijn dan ook vaak samen onderweg. Op de foto zijn we in Dedza om fietsen voor onze middelbare school voor meisjes uit te proberen. Wanneer ik er niet ben neemt Matthews voor me waar. Hij is ook paraglider en maakt prachtige foto's en videofilms.
Thank you Matthew Hau-Hau, for what you are. It's wonderful to work with you!

Naschoolse opvang dove kinderen
De kinderen op de kostschool voor doven en slechthorenden in Mua verveelden zich vaak na school. Dat is niet zo gek, want er is niets te doen en er is geen speelgoed. De verveling leidde tot kattenkwaad en ‘weglopen’ naar het dorp of de markt, waar de kinderen in aanraking kwamen met onwenselijke activiteiten.
Daar is verandering in gekomen. Samen met de leerkrachten, Mieke Stroucken en Cas Hofstee heb ik een naschools programma opgezet. De kinderen kunnen nu dagelijks, onder begeleiding, spelen met lego, auto’s en trein, kleuren, lezen of een knuffelbeest op de rug binden. Er is ook, dankzij de Stichting Dovenzorg Malawi, een televisie waar de kinderen programma’s voor dove kinderen kunnen zien. Of gewoon naar het voetballen kunnen kijken.
Met dank aan Mieke en Cas is het een heel succesvol project geworden. Het was fantastisch om mee te maken hoe blij en vrolijk deze kinderen werden om op deze manier te kunnen spelen (en spelend leren). Zulke blije snoetjes!
We hopen dit in de nabije toekomst ook te kunnen uitrollen op twee andere scholen voor doven en slechthorenden.
Hiervoor kunnen we nog vrijwilligers gebruiken!!! Iets voor jou?

Met dove kinderen een duik in de lokale cultuur van Malawi
Enkele gasten wilden graag het culturele programma van het Chamare Museum en Cultureel Centrum meemaken. En waarom dan niet alle dove kinderen van Mua School for the Deaf ook uitnodigen? Het museum en de school zijn vrijwel buren van elkaar.
Het was een prachtig evenement voor ons allemaal, de kinderen niet het minst! Een doventolk vertaalde voor de dove kinderen en leerkrachten. De kinderen waren zeer geboeid en hadden een fantastische dag.
Matthew Hau-Hau maakte er ook nog een prachtige video van.
Thank you very much Matthews!



Peuter-kleuterschooltje
In januari is één van onze twee peuter-kleuterschooltjes verhuisd naar het centrum van het dorp, naar een nieuw, met Diana Roeten samen zelf ontworpen gebouwtje. Het heeft als nieuwe naam: Chiyambi. Dat betekent: 'het begin'.
Het schooltje loopt voortreffelijk, onder enthousiaste leiding van de 3 juffen op de foto bij de poort met de nieuwe naam: Cathy, Loreen en Loretta.
Diana kwam zelf kijken! En heeft samen met Cas Hofstee de grijze muren, op aanwijzing van de juffen, verfraaid met schilderingen. Er moesten wilde beesten en dorpsbeesten op komen!
Cas heeft getekend en samen hebben ze heerlijk tussen de kindjes staan schilderen met plakkaatverf die we aantroffen tussen de spullen die Thérèse Huijbregts twee jaar geleden naar Malawi heeft gezonden. En zo kwam alles bij elkaar!
Het resultaat is prachtig! De kindjes zijn superblij! De juffen ook!
En ik natuurlijk! Dankjewel Diana en Cas!


Bij de buren
Het is altijd heerlijk om in Malawi bij mijn buren op bezoek te gaan. Na al die jaren ken ik de mensen goed en de meeste kinderen al vanaf hun geboorte. Ik neem bezoek uit Nederland er graag mee naar toe. Zo kunnen zij echt contact maken met het leven in Malawi. En ter plekke vertel ik, samen met mijn buurvrouwen, graag over de lokale gebruiken.
De kinderen vinden het leuk om voor ons te zingen en te dansen. Als we een bal meebrengen speelt jong en oud samen met veel lol en plezier. En soms wisselen we muziek uit. Op de foto mijn neef Joost die een liedje zingt en gitaar speelt.
Op de foto’s Mieke Stroucken en Theo Cleef, die vrijwilligerswerk kwamen doen. Diana Roeten was er voor de twee keer om ‘haar’ kleuterschooltjes te bezoeken en te ondersteunen. En behalve mijn neef Joost natuurlijk Cas Hofstee, die de foto’s heeft gemaakt.




Trouwe vierwieler
Onze Ford Ranger (door sommige gasten ook ‘the golden beast’ genoemd) brengt ons overal. Bijvoorbeeld naar het vliegveld in Lilongwe (3 uur rijden) om lieve vrienden op te halen. Er kan lekker veel in. En niet alleen baggage. Als het nodig is kunnen er wel 10 tot 15 mensen in. Als er kinderen bij zijn nog enkele meer!
Ik vind het leuk er in te rijden. Hoewel ik op het einde van mijn laatste verblijf blij was de ‘potholes’, de gaten in de weg die dit jaar erger leken dan ooit, voor even achter me te kunnen laten!
Mijn lieve vriend Cas Hofstee arriveerde op dezelfde dag (maar met een andere maatschappij en daarom 1 uur later) als Theo Cleef en Mieke Stroucken op Kamuzu International Airport ten noorden van Lilongwe. Ze kwamen alledrie om op verschillende projecten vrijwilligerswerk te doen.



Girl's hostel
Sommige leerlingen van onze middelbare school voor meisjes wonen ver weg. Te ver om dagelijks de reis naar school te kunnen maken. Dus huren ze een hutje in het dorp. De meisjes zijn 14 tot 17 jaar oud. Geen leeftijd om onbeschermd op jezelf te wonen.
Daarom bouwen we een hostel op het terrein van de school. Er komen zes slaapruimtes waarin elk 6 tot 8 meisjes kunnen slapen. Ze krijgen douche en toilet met stromend water! En een kookgedeelte om hun eigen potje te koken. De bouw vordert gestaag. Bij de start van het nieuwe schooljaar eind september moet het klaar zijn!



Samenwerking
In Malawi werk ik veel samen met lokale organisaties. Een daarvan is het bisdom Dedza.
De bisschop, Peter A. Chifukwa (op de foto), is zeer sociaal betrokken. Vrijwel al onze projecten hebben een relatie tot het bisdom, dus tref ik de bisschop regelmatig. Hij heeft nu het initiatief genomen om een praktijkschool voor kinderen met een beperking te gaan stichten. Hier zouden dan ook de kinderen van de dovenscholen na afronding van de lagere school een vak moeten kunnen leren. Zulke scholen zijn er niet in het district Dedza waar ik verblijf, en de opzet die wij voor ogen hebben is zelfs nieuw voor Malawi.
Momenteel loopt er, op verzoek van het Ministerie van Arbeid (dat leerkrachten zal afvaardigen en salarissen zal betalen), een onderzoek naar de lokale behoefte van zo'n school. Dat onderzoek wordt, op mijn verzoek, betaald door een Nederlandse organisatie. Het eindrapport zal ook moeten aangeven hoe de school er precies uit moet komen te zien.
De behoefte is immens, daar is eigenlijk geen onderzoek voor nodig; van de kinderen die van de huidige dovenscholen afkomen slaagt vrijwel niemand in het middelbaar onderwijs. Praktijkscholen waar je een vak kunt leren zijn er sowieso heel weinig. Werkloosheid en diepe armoede zijn het gevolg.
Ik behartig de belangen van de dovenscholen binnen dit project. Er is al zicht op een plek voor de school: een oude houtzagerij van 18 hectare met water- en elektriciteitsaansluiting, bedrijfsgebouwen en bedrijshallen en 17 personeelswoningen. Samen zijn we nu op zoek naar fondsen om dit terrein aan te kopen en het project te kunnen starten.

Bezoek van Wilde Ganzen
Het was heerlijk Anke en Natasja van #WildeGanzen op bezoek te hebben. Drie dagen lang hebben we samen onze projecten bezocht en heel veel interessante informatie uitgewisseld. Ze verbleven bij mij in het Guesthouse. Het was super gezellig, alsof we elkaar al langer kenden.
Wilde Ganzen ondersteunt een flink aantal van de projecten waar ik bij betrokken ben waaronder klaslokalen, woningen voor leerkrachten en het eerste hostel voor onze middelbare school voor meisjes en solar waterpompen voor drie scholen voor dove kinderen.
We hopen in de komende tijd afspraken te maken over enkele nieuwe projecten.
Wilde Ganzen vult elders verkregen fondsen aan met de helft van het al ingezamelde bedrag. We moeten dus ook altijd actief bij andere organisaties of particulieren geld blijven inzamelen! Het is een mooie manier van samenwerking.
Op de foto zijn Anke en Natasja in gesprek met leerlingen van onze meisjesschool. De headteacher, mevrouw Kanjala, zit links van mij.

5 juni: Terugblik
Ik ben weer in Nederland... Tijd om terug te kijken naar mijn verblijf in Malawi, zoals op deze foto, een van de zeldzame momenten van rust! Hard gewerkt, veel bereikt.
Over dat werk gesproken.... Soms wordt me gevraagd wie me daar voor betaalt...Het antwoord is: niemand! Ik betaal mijn eigen kosten zelf. Auto, vliegticket, verblijf.... ik heb er, met Nikki samen, jarenlang naar toe gewerkt om dit te kunnen gaan doen. Het is geen vetpot maar het lukt!
Alle financiële bijdragen, groot en klein, van vrienden, tientjes-donateurs en organisaties gaan rechtstreeks naar projecten en dus NIET naar de kosten die ik zelf maak.
De kosten van Nazareth (de plek waar ik leef en werk in Malawi) en de salarissen die we onze medewerkers betalen verdienen we zelf door betalende gasten te ontvangen in ons Guesthouse.
De komende weken ga ik jullie wat uitgebreider bijpraten over mijn belevenissen van de afgelopen maanden.

9 mei: Samenkomst en hoog bezoek!
Afgelopen zaterdag kwam er van alles bij elkaar.
Een vergadering met de Raad van Bestuur van Tiyende Pamodzi, onze middelbare school voor meisjes.
Bezoek van de Rotary Club Lilongwe waarmee we een Global Grant gaan aanvragen.
Cas Hofstee namens de Stichting Nazareth Foundation Malawi.
Enke Cäcilie Jansson en Marietta Westphal uit Duitsland waren er namens de Duitse Goeldner Foundation en hun eigen, nieuw op te richten organisatie die hier projecten wil gaan ondersteunen.
En als klap op de vuurpijl alle chiefs van de 15 dorpjes waar Mganja uit bestaat.
We hebben besloten Tiyende Pamodzi uit te breiden met de officiële praktijk vakken Design & Textile en Home Economics.
De chiefs zijn superblij met alle ontwikkelingen. Zeker nu we ook het plan hebben opgevat om de lagere school te renoveren en uit te breiden.

2 mei: Mountainview School for the Deaf
Ik ben begonnen aan mijn laatste week, voor de tweede maal dit verblijf herstellende van malaria. Drukke weken achter de rug en nog een week vol bezoek, meetings en activiteiten voor de boeg.
Vandaag kijk ik terug op ons bezoek twee weken geleden aan Mountainview School for the Deaf in Bvumbwe, Thyolo, in het zuiden van Malawi. Deze regio is ernstig getroffen door orkaan Freddy. De leiding van de kostschool heeft de daken weten te redden door er stenen en zandzakken op te leggen. De schade is beperkt tot lekkages en vocht in de muren. Ook is de eigen mais oogst, bedoeld als voedsel voor de leerlingen, deels verloren gegaan. Een Nederlandse organisatie heeft al geld ter beschikking gesteld om extra mais (het basisvoedsel hier) te kunnen aankopen.
In samenwerking met Stichting Dovenzorg Malawi en Wilde Ganzen hebben we hier een solar water pomp laten installeren. Nu is er altijd stromend water voor de hostels en voor de biologische landbouw waar de leerkrachten met de leerlingen heel actief in zijn en groenten en fruit verbouwen voor eigen gebruik!
Een tweede wens van de school gaat nu ook in vervulling: een biogasinstallatie om voor de kinderen te kunnen koken. Er wordt momenteel nog op houtvuur gekookt (voor 150 kinderen!). De school heeft zelf koeien, varkens en geiten. De dierlijke mest zal worden omgezet in biogas en aangesloten worden aan een speciaal fornuis.
De kinderen van 6 tot 18 jaar zitten vier jaar lang op preschool, daarna volgen ze klas 1 tot en met 8 van de lagere school, allemaal op deze kostschool. Ze gaan slechts drie maal per jaar naar huis voor vakantie en verblijven dus een groot deel van hun jonge leven hier op kostschool.
Het onverwachte: ze zijn heel graag op school. Ze stralen blijdschap uit en hebben veel pret samen. Hier zijn ze onder gelijkgestemden waar ze mee kunnen communiceren, leren, spelen en lachen. Dat geluk hebben ze thuis vaak niet.
Op de foto's is de aanstekelijke blijheid ook te zien!
Foto's: Matthew Hau-Hau



29 maart: Werkbezoek / uitje
De leerkrachten en zusters van de kostschool voor dove kinderen "Mua School for the Deaf" op bezoek bij onze middelbare school voor meisjes! Matthews heeft alle tien (!) opgehaald in Mua met onze oude Ford Ranger en na een lunch op Nazareth weer teruggebracht.
Het was een leuke dag. Voor leerkrachten is er normaal gesproken niet zo veel te beleven in Malawi. Ze verdienen weinig en hebben geen geld om ergens naar toe te gaan. Ze hadden al veel gehoord over onze nieuwe school en waren nieuwsgierig. De uitwisseling met de leerkrachten van Tiyende Pamodzi was gezellig en informatief. Na het eten op Nazareth (er waren maar liefst 6 kippen geslacht) hebben ze koffieplantjes meegekregen om uit te proberen in de permaculture tuinen.
Helemaal rechts een Japanse vrijwilliger die 3 jaar lang spraakles geeft op Mua School for the Deaf. De zusters in het midden zorgen voor de kinderen buiten schooltijd.
Het was fijn om hen een leuke dag te kunnen bezorgen.

13 maart
Orkaan Freddy hangt boven het Zuiden van Malawi. De zeer hevige regenval met vloedgolven en modderstromen tot gevolg, heeft daar veel verwoest en het dodental loopt op. Inmiddels zijn er 63 lichamen geborgen.
Ik woon in het midden van Malawi. Hier hebben we alleen lichte regen tot nu toe. Het lijkt erop dat de orkaan in de loop van morgen eindelijk langzaam uitdooft. Er wordt in het Zuiden eerst nog meer hevige regen verwacht. Hier in Mganja hooguit een stevige bui.
Ik zou morgen eigenlijk naar het Zuiden afreizen voor werkbezoeken aan de dovenscholen en diverse afspraken daar. Maar we hebben de reis afgezegd. Te gevaarlijk. En de mensen daar hebben wel wat anders aan hun hoofd.
Momenteel lijden ook al veel mensen honger hier in Malawi. Deze ramp komt daar nog bovenop. Het is een zeer moeilijke tijd vooral voor de armsten.

11 maart: Materiaal voor de kleuters
Er wordt op onze peuter-kleuterschooltjes volop gewerkt met het vrolijke lesmateriaal dat toegesneden is op de lokale situatie hier in Malawi.
Het is hier speciaal voor ontwikkeld door Diana en Cas . Diana en Cas komen eind april naar Malawi. Samen met de kindjes en de leidsters gaan we het materiaal verder uitproberen en indien nodig verbeteren. We gaan het ook toepassen op de scholen voor dove kinderen.

1 maart: Werkbezoek!
Samen met bisschop Peter A. Chifukwa van het bisdom Dedza waren we een dagje onderweg, op werkbezoek.
We werken in een groot deel van onze projecten nauw samen met het bisdom. Op de foto's zijn we op Mua School for the Deaf. Ik ben daar project manager (onbezoldigd) namens het bisdom en namens de Stichting Dovenzorg Malawi.
Momenteel trekken we samen op om het onderwijs en de levensomstandigheden van de kinderen op deze kostschool te verbeteren. Een fikse klus, maar dankbaar werk om te doen!
Foto's: Matthew Hau-Hau

2 februari: MEDICIJNENFONDS GELUKT
Dank, dank, dank!!!!
Dankzij de steun van velen van jullie is het gelukt het resterende bedrag van 5.000 Euro over te maken naar Mua Mission Hospital. Met het nu complete bedrag van 30.000 Euro in een Revolving Fund zijn de patiënten van dit ziekenhuis verzekerd van medicijnen in de toekomst. Het betekent een geweldige verbetering voor de mensen hier.
Namens de directie en medewerkers van het ziekenhuis: dank jullie wel!

30 januari: GEOPEND!
Eerste dag in ons nieuwe peuter-kleuterschooltje!
Met een nieuwe naam: Chiyambi (Het Begin). En meteen ook 8 nieuwe kindjes!

29 januari: Verhuizing!
We hebben vandaag de spullen van het oude kleuterlokaal met lekkend dak en vermolmde dakspanten hier op Nazareth verhuisd naar ons spiksplinternieuwe gebouw vlakbij de lagere school.
Net vóór een flinke plensbui hadden we alles onder dak... de kast paste niet in de auto en kwam achter op een brommer...!
Na een vrolijke sleuteloverdracht is nu alles gereed voor de eerste schooldag in het nieuwe gebouw!
Ook hier boompjes! De nachtwaker gaat ook voor de tuin rondom het gebouw zorgen en zal de komende dagen 20 bomen planten!
Met dank aan de Stichting Jos en Mien Kersten-van Lier en de Stichting Boeken Steunen Mensen.En aan alle tientjesdonateurs.

28 januari: Boompjes!
Uit de zaden van de kapokboom die ik in mijn tuin vond groeien al nieuwe boompjes! Het zachte pluis in de zaden houdt de jonge worteltjes warm en vochtig.
We gaan ze opkweken om te planten op het terrein van onze middelbare school voor meisjes.
Het zijn snel groeiende bomen die enorm groot kunnen worden en een prachtige groene stam hebben. Het pluis uit de zaden kan worden gebruikt als vulling voor kussens.

27 januari: Klaar!
Twee leerkrachten en hun gezinnen kunnen komend weekend verhuizen naar de twee splinternieuwe personeelswoningen op het terrein van onze middelbare school voor meisjes!
De bouw heeft wat langer geduurd dan voorzien door een tekort aan diesel en benzine, de hogere prijzen van materialen en enige bureaucratie. Maar het is weer gelukt!
Met dank aan bijdragen van verschillende donororganisaties in Nederland en Duitsland.

13 januari: Terug in Malawi!
Het is hier groen! Het is warm! Het regent en dan schijnt ineens de zon!
Ik heb een heleboel plannen ...Er ligt een heleboel werk ...Er gaan veel vrienden komen om mee te helpen ...
om
* onze middelbare school voor meisjes
* onze peuter-kleuterschooltjes
* Mua Mission Hospital * onze moestuinen voor vrouwen
* drie scholen voor dove kinderen verder te ondersteunen en ontwikkelen.
Het is een voorrecht dat ik dit mag doen, met de fantastische ondersteuning van velen van jullie!