Home » Nederlands » Ineke in Malawi 2020

Op 2 december 2019 is Ineke weer vertrokken naar Malawi. zij zal daar blijven tot in september 2020.

 

 

 

Hier in Malawi gaat het leven nog gewoon door. En ook de bouw van onze middelbare school voor meisjes!

De fundering voor de eerste twee klaslokalen schiet omhoog.

Het lerarengebouw wordt momenteel klaargemaakt voor het storten van de vloer.

 

 

Onze cursus permaculture werpt vruchten af. Matthias en Achigodi maken samen met onze moestuinvrouwen compost met dezelfde kwaliteit als hoogwaardige kunstmest, maar dan beter voor de bodem.

 

 

Bouw voorspoedig!

Terug van een weekje op cursus meteen naar de bouwplaats van onze middelbare school voor meisjes!

Fundering gestort en opbouw van het kantorenblok in volle gang.

De fundering voor twee klaslokalen wordt nu gegraven.

 

 

Waterpomp geplaatst!
Hoera!

💧💧💧

De pomp voor de waterput van onze middelbare school voor meisjes is geplaatst. Vandaag wordt de plek er omheen mooi met cement afgewerkt.

Thank you Cindee Rood! 

 

 

GESLAAGD!

Matthias, Achigodi en ikzelf hebben een week lang een training Permaculture Design gevolgd op het fantastische Permaculture Paradise Institute.

Alledrie geslaagd! Jippie!

We gaan het prachtige Nazareth nog mooier en duurzamer maken.

En we hebben veel inspiratie opgedaan voor een duurzaam ontwerp voor het terrein van onze middelbare school voor meisjes. EN voor lessen en projecten.

Thank you so much Luwayo and Grace! You are a blessing to Malawi!

 

 

 

 

BOUW GESTART!!!!!

Het is zover!
De bouw van onze middelbare school voor meisjes is gestart.

Eerst een lange periode van extreme regen. En een vervelende kwestie: enkele familieleden van de verkopers van de grond wilden ook geld zien. Niet van ons, maar van hun familie. Ze blokkeerden daarom de nieuw aangelegde weg naar de school. Niet logisch? Inderdaad!
Om hen tot rede te brengen moesten we naar de rechtbank in Lilongwe. Maar dat is nu achter de rug.

Nu aan de slag! De eerste twee klaslokalen en het kantoorgebouw zijn als eerste aan de beurt.

Op de foto's: het eerste werkoverleg en de eerste paal!

 

 

 

De februari paradox.

Malawi is groen. Supergroen. Waar je ook kijkt, overal velden vol met mais, het basisvoedsel. Door de vele regen wordt er een goede oogst verwacht.

Tegelijkertijd lijden veel mensen honger. De oogst van vorig jaar is op. Het laatste geld uitgegeven. En de maïs van dit jaar nog niet rijp.

We krijgen regelmatig mensen aan de deur die al enkele dagen niks hebben gegeten. We proberen zo goed mogelijk te helpen waar het echt nodig is.

Voor de vlinders hebben we voedsel in overvloed. Ook zij weten ons te vinden.

Thanks for the pics Matthews Hau Hau!

 

 

Nazareth Foundation Malawi voelt zich erkentelijk.

 

KIJK!

Een eigen logo voor Nazareth!
Dankjewel Cas Hofstee!
💚

 

 

HISTORISCHE DAG IN MALAWI

De rechtbank in Malawi heeft vandaag de presidentsverkiezingen van vorig jaar mei ongeldig verklaard na een rechtszaak van 9 maanden.

Heel Malawi zat van vanochtend 9 uur tot vanavond kwart voor acht ademloos bij de radio, luisterend naar het voorlezen van de uitspraak. (Wij hier in Nazareth ook, ondertussen pinda's pellend).

Wij zijn erg blij met de uitspraak. Het betekent nieuwe verkiezingen, uiterlijk in juni, en een einde aan demonstraties en geweld. En hopelijk snel een nieuw gekozen president die WEL aandacht heeft voor de arme en achtergestelde bewoners van Malawi.

We zijn trots op de rechters, die zeer deskundig en gefundeerd hun oordeel hebben geveld, ondanks pogingen om hen met grote bedragen om te kopen. Dit kleine land is groots, vandaag!

 

 

 

CLIMATE CHANGE

Het nieuwe jaar is hier in Malawi begonnen met ongewoon hevige regens en onweersstormen. Dit duurt al een week en het einde lijkt nog niet in zicht.

Het is goed voor de meeste akkers. Alles groeit onstuimig, ook het onkruid. Iedereen werkt zich een slag in de rondte om de maïsakkers te ontdoen van gras en onkruid, dat in vier weken tijd meer dan een meter hoog is opgeschoten. En alles met de hand. Een gigantisch karwei.

De regen is problematisch voor lager gelegen gebieden in Malawi en huisjes in de buurt van rivieren. Huizen storten in en akkers lopen onder.

Er wordt door het departement van Climate Change and Meteorology gewaarschuwd voor overstromingen. Hier en daar zijn wegen niet goed begaanbaar en bruggen half weggeslagen.

Onze aannemer kan met al dit water de bouwplaats voor onze school niet goed bereiken met zwaar materieel. De eerste werkzaamheden zijn daarom uitgesteld tot het weer stabiel wordt.

 

Zie hier het splinternieuwe logo van de middelbare meisjesschool, die in Mganja gebouwd gaat worden.

 

 

ZONNEWENDE

Onze huiskameleon (wie ontdekt hem?) kan tegelijkertijd voor- en achteruit kijken.

Wij, hier in Nazareth, kijken achterom naar 2019 en zien fantastische mensen die hun steun, liefde en aandacht met ons hebben gedeeld. Vandaag staan we stil om aan jullie allen te denken en jullie te bedanken. 

En we kijken vol verwachting vooruit naar een nieuw jaar. In 2020 gaan we vol goede moed verder met onze projecten. Voor de peuters en kleuters, voor de middelbare school voor meiden en jonge moeders en voor de vrouwen in onze moestuinen.

Dank jullie wel voor de geweldige steun en aandacht van het afgelopen jaar.

Wij gaan verder op onze weg. Gaan jullie weer met ons mee?

Sister Josefa Ng'ona
Ineke Hendrickx

 

 

 

Zo blij en trots dat onze droom voor een middelbare school voor de meisjes hier in ons straatarme Mganja eindelijk concreet wordt!

Hieronder nog wat foto's van de aanleg van de weg naar het bouwterrein. En het egaliseren van het terrein zelf. Klaar om in het nieuwe jaar de eerste fase te gaan bouwen.

 

 

 

START BOUWWERKZAAMHEDEN! !!

Vanochtend in alle vroegte zijn we van start gegaan!

Vandaag wordt de weg naar het schoolterrein aangelegd door onze aannemer. Na Nieuwjaar worden alle bouwmaterialen naar het terrein vervoerd. Dan start de bouw van de eerste fase van onze Tiyende Pamodzi (let's walk together) Girls Secondary School.

😊😊😊

 

 

 

Onze cactussen bloeien. De bloemen zijn alleen 's nachts open. Vannacht waren het er maar liefst 110! Rond vier uur in de ochtend komen hele zwermen bijen om zich te laven aan de zoete nectar. De geur is bedwelmend.

 

 

 

Vandaag hebben we het bouwterrein voor de bouw van onze middelbare school voor meisjes overgedragen aan de aannemer. In aanwezigheid van Group Village Headman Mganja, diverse chiefs, belanghebbenden uit de gemeenschap, de Project Commissie van bisdom Dedza en de architect.

 

 

 

MIJLPAAL

CONTRACT GETEKEND!
Na een geslaagde officiële aanbesteding hebben Father Isaac Mwazambumba en ik vandaag het contract getekend met de aannemer die onze middelbare school voor meisjes gaat bouwen: Dr. Peter Matipwiri van PBM Construction.
Dank aan de architecten en consultants van Atelier & Others: Dan Tsiga en Rumbani Chihana.

 

 

 

Zeer genereuze cheque ontvangen van Boels Zanders Advocaten voor Mua Mission Hospital in Malawi.
Dankjewel Hayat Barrahmun voor jouw inzet! De vrouwen die voorafgaand aan hun bevalling al bij het ziekenhuis verblijven met hun mantelzorgster hoeven nu niet langer in de openlucht te slapen.