Home » Nederlands » Ineke in Malawi 2019

Op 8 februari 2019 vertrok Ineke weer naar Nazareth, vergezeld van haar neef Joost, die er vorig jaar ook al was. Ineke blijft tot 23 september en hoopt in die periode te kunnen starten met de bouw van de school.

U kunt alles wat ze beleeft en onderneemt ook lezen en zien op Facebook https://www.facebook.com/NazarethMalawi

 

 

FEESTJE! πŸ’§πŸ’§πŸ’§
De pomp is geplaatst. Blijdschap bij de vrouwen die gaan deelnemen aan ons moestuin project in Chagontha Village. En bij de buurvrouwen die nu dichtbij huis water kunnen halen voor hun gezinnen. Matthias legt de laatste hand aan de omheining. Voor kippen, geiten en varkens is geen plaats in de moestuin!

 

 

 

 

 

 

DIERENKLINIEK VOOR ÉÉN DAG

Onze gast, paraglider en dierenarts Patti Mayfield uit Oregan, V.S., heeft vandaag meer dan 80 honden in Mganja gevaccineerd tegen hondsdolheid. En meteen ook behandeld tegen teken en vlooien. Haar geschenk aan de gemeenschap hier.
Hondsdolheid komt hier helaas nog veel voor, niet zelden met dodelijke afloop.

 

 

16 juli

 

WATER !!!!! πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§πŸ’§
Put geslagen voor ons tweede groentetuin project voor vrouwen. Vandaag op 51 meter diepte royaal water gevonden, na veel tegenslag en lang wachten. 
Nu gaan we het hek plaatsen om de kippen en geiten buiten te houden. En dan kunnen de vrouwen van Chagontha Village zaaien, planten en oogsten in de droge tijd (van eind april tot eind oktober valt hier geen druppel regen). Verse groenten voor de gezinnen en een beetje geld als ze een deel verkopen. Dank aan onze Spaanse donor Manos Unidas. πŸ’š

 

 


SPEELGOED GEVRAAGD!

Voor onze peuterschooltjes in Malawi zoeken wij constructie speelgoed.

Heb je nog lego, duplo, meccano of ander bouw speelgoed dat niet meer wordt gebruikt?
Bel Nikki op 06 5732 8334. Of stuur een berichtje.

De kinderen in Mganja zullen er superblij mee zijn. En het helpt hen enorm bij hun ontwikkeling.

DELEN IS LIEF!

 

 

Break time tijdens mijn eerste les aan een nieuw peuterschooltje in de buurt. Delen is hier normaal, dus ontving ik: stukje maïs brood, popcorn, handjevol gekookte rijst en diverse soorten maïs pops.

Dit schooltje is te ver weg voor de kinderen om naar Nazareth te komen. We beginnen daarom een mobiel schooltje: het materiaal mee in een grote mand.
Volgende week komen er nog 2 of 3 van deze schooltjes bij.

 

 

Na onze meeting met de Task Force (voor de bouw van onze Secondary School) naar de bouwplek. Er is een weg door het hoge gras vrijgemaakt door de dorpelingen voor de vrachtwagen van het bedrijf dat de waterput komt slaan. Daarna een praatje met de Chief van het dorpje waar de grond van de school toe behoort. 
(Voor wie zich afvraagt waar de vrouwen zijn: ik maak de foto's, de andere Task Force-leden zijn verhinderd vandaag).

 

 

Workshop gegeven voor de staf van Mua Mission Hospital. Na afloop samen op de foto natuurlijk! Rian en ik gaan voor dit ziekenhuis een website maken. Met de workshop hebben we informatie voor de site opgehaald. Nu onder constructie!

 

 

Uitzicht op Nazareth. Foto door Kingsley Snyman.

 

 

Boot Safari Liwonde National Park bij Bushman's Baobab Lodge.

 

 

Alweer iemand super blij gemaakt met een rollator. 
Onze buurvrouw (een gepensioneerde onderwijzeres en lid van de Task Force voor onze middelbare school) heeft een zwaar auto ongeluk gehad en kan bijna niet meer lopen vanwege een verbrijzeld been.
Met onze tweedehands rollator is ze weer mobiel.

 

Tochtje in een vissersboot met Rian tijdens een dagje uit naar vissersdorp Malembo. Samen met buurvrouwen Verdi en Dida en dochtertjes. Beetje bang voor al dat water, dus elkaar stevig vasthouden! De meeste vissers hier gebruiken nog boten die uit boomstammen zijn gemaakt. Een emmer om te hozen is standaard uitrusting.

 

Dit is de eerste video van Rian tijdens haar bezoek aan Ineke. Hij is te zien via You Yube https://www.youtube.com/watch?v=iWAG1fxvzUM 

 

Kijk. Ondanks een slapeloze nacht in het vliegtuig schrijft Rian, net aangekomen in Nazareth, haar eerste blog:http://rianjanssen.wordpress.com
Haar koffers zaten vol met spullen die we goed kunnen gebruiken : leermaterialen voor onze school en kleding. Morgen vroeg meteen al mee naar een afspraak: een workshop met de staf van Mua Hospital waarvoor we een website gaan maken.

Graduation Ceremony van Evi! 
Ik herinner me de dag van haar toelatingsexamen van vier jaar geleden als was het gisteren.
En nu zit het er al op. Nu nog eindexamen en dan...... universiteit? Go, girl!

Dinsdag komt Rian Janssen drie weken naar Nazareth. Ze gaat een blog bijhouden: http://rianjanssen.wordpress.com 
Ze brengt lesmateriaal voor natuur- en scheikunde mee voor het lab van onze middelbare school voor meisjes. Dankjewel Herm!
Rian zal ook korte filmpjes gaan maken van het leven hier. En van de eerste werkzaamheden voor de bouw. Mogelijk op 10 juni het slaan van de waterpomp!

De avond valt. Een week na de verkiezingen hier in Malawi is nog steeds niet bekend wie tot president gekozen is. Verandering zou welkom zijn.

30.000 Euro hebben we inmiddels ingezameld voor Mua Mission Hospital. Joepie!!!!

Dit streekziekenhuis heeft sinds vorig jaar Father Isaac Mwazambumba als directeur, een dierbare vriend die zich ook enorm inzet voor onze school.

Omdat in Malawi voortdurend de stroom langdurig uitvalt, moet het ziekenhuis vaak gebruik maken van een diesel- en daarmee geldverslindende generator. De operatiekamer, zuurstofapparaten voor kinderen met levensbedreigende bloedarmoede, het laboratorium, 
dit alles kan niet zonder stroom.

Het komt voor dat bevallingen worden uitgevoerd bij het licht van een mobiele telefoon!

Met alle zonlicht hier is een eigen solar systeem DE oplossing natuurlijk. Daarvoor hebben we Nederlandse fondsen aangeschreven. En vandaag bericht van een derde donor. In totaal nu bijna halverwege het bedrag dat we nodig hebben.

Het benefietconcert van Mondays on the Backporch in het openluchttheater Mülheim a/d Ruhr heeft 500 Euro opgeleverd. De organisatie wil voortaan jaarlijks de opbrengst van één van hun benefietconcerten doneren aan onze middelbare school voor meisjes. 
Dankjewel Jürgen en Peter!

MIJLPAAL!
Dit keer letterlijk! De grond voor onze middelbare school voor meisjes is officieel in kaart gebracht en voorzien van bakens.

Het was een hele onderneming: twee keer rondom het hele terrein (7.6 hectares), door de bush. De eerste ronde met de landmeters. De tweede met emmers vol beton. Door Mr. Betha op het hoofd gedragen.

Één van de emmers scheurde in, met als gevolg een hoofd vol cement! Maar Mr. Betha bleef onverstoorbaar sjouwen als een paard!

Bij al dit werk waren de eigenaren en de chiefs aanwezig. Na afloop met z'n allen (16 personen) terug naar Nazareth voor een maaltijd.

En daarna: tekenen van het koopcontract!

De architect was er ook bij en heeft al eerste schetsen laten zien. Binnen een dag of 10 krijgen we zowel een gedetailleerde plattegrond van het terrein als 3D tekeningen voor de bouw van de school.

Klik hier om een tekst te typen.

 

Bedrijfsuitje! 
Met z'n allen een dagje Lake Malawi. Boottochtje, zwemmen, samen veel plezier maken. Want dat kunnen ze hier!
Zeer verdiend na al het harde werk van de afgelopen weken.
Een heel toegewijd team.


9 mei

Vandaag de officiële rondgang van Traditional Authority Kachindamoto over de grond die we gaan kopen voor de bouw van onze middelbare school voor meisjes.

De hele gemeenschap is enthousiast en iedereen zal hand- en spandiensten verrichten.

Alweer een gedenkwaardige dag.


7 mei

Op pad om een geit te kopen. Morgen 30 hooggeplaatste gasten voor de officiële overdrachtsceremonie van de grond voor de school. 
Komen we thuis met de geit, wil Josefa haar niet slachten, zo'n mooi vrouwtje!
We hebben haar Josefa genoemd en bij onze andere geiten gevoegd, in afwachting van nakomelingen. 
Dus nu opnieuw op zoek. Nu naar een mannetjesgeit. Iemand een tip voor ons?

 
6 mei

YES!!!
Vandaag de officiële toestemming gekregen om onze middelbare school voor meisjes te gaan bouwen. 
Op de foto met links TA Kachindamoto (zeg maar, de gouverneur), midden de Director Planning and Development van het District en rechts de secretaris van de TA.
In mijn hand de zojuist getekende brief met de toestemming.


 

 


5 mei

Twee vogeltjes hebben het verlaten nest van onze zwaluwen in gebruik genomen en zijn stevig aan het verbouwen.


3 mei

Wij zijn er klaar voor!
#peuterschooltje


1 mei

Afgelopen week was Hayat Bahramun op bezoek in Nazareth. Het was fijn om mijn leven hier een weekje met haar te kunnen delen. Van peuterschooltje en ziekenhuis tot de markt en Lake Malawi: dat zijn veel indrukken in één week! De armoede (vooral schokkend in het ziekenhuis) maar ook de levenslust en warmte van de mensen hier, ze vond het heel bijzonder.

Buurkindjes op bezoek. En kijk! Jaffely heeft de rollator van zijn overgrootmoeder nagebouwd!

Nou. Het hoge woord er dan maar uit: er gaat ook wel eens iets goed mis!
Tijdens de dagenlange, hevige regenval van vijf weken geleden is onze auto van de weg geraakt (nadat een veel te snel inhalende auto de voorruit vol modder sproeide) en enkele malen over de kop gegaan. Wonder boven wonder is er niemand gewond geraakt. (Ik was er zelf niet bij).
De auto is total loss.

Bijkomen van de schrik en afwikkeling heeft even geduurd. Volgende stap: nieuwe, betrouwbare tweedehands auto kopen.

LET WEL: beide auto's zijn betaald met ons EIGEN geld. Alle donaties gaan rechtstreeks en volledig naar de doelen van Nazareth.

Een tweedehands auto kopen is in Nederland al een hoofdpijndossier. Dus wat dacht je hier in Malawi?

Met hulp van vrienden hier, Facebook en internet, een flinke dosis wantrouwen, een (na talloze engelse detectives en wekelijkse afleveringen van Tatort) redelijk ontwikkelde speurneus en enige vasthoudendheid is het gelukt.

Gistermiddag hebben we een Ford Ranger (2009) thuisgebracht.
En in de vorige eigenaar hebben we een nieuwe vriend gevonden.

200 Kwacha per kind per maand (25 eurocent) kost deze peuter/kleuterschool. De leerkrachten zijn vrijwilligers die hiermee gezamenlijk een tientje per maand verdienen. Ieder kind brengt dagelijks het eigen stoeltje mee.
Materialen om mee te werken: NUL. Daar gaan wij nu iets aan doen.
Het plan is dat ieder schooltje één dag per week gebruik kan maken van ons klaslokaal, en de materialen uit Reuver!
Komende weken gaan we proefdraaien.

We gaan starten met onze pilot peuter/kleuterschool! Vandaag met de verzamelde spullen uit Venlo en Reuver het lokaal ingericht. Morgen komt Claudi Renner uit Duitsland. Dan gaan we samen de vrijwilligers hier een korte training geven. Voor de kinderen hier is dit het paradijs! Wat een prachtig materiaal. Dankjewel Chris!

Boodschappen doen.
Bergop mochten Achigodi en ik meerijden in een kleine vrachtwagen die, zwarte rook producerend, met 20 kilometer per uur naar boven tufte en ons afzette op de groentenmarkt in Bembeke. 
Onze aankopen werden door Achigodi vooruit gestuurd (eerst wachten op een minibus die niet al volgepropt was) terwijl wij door reisden naar Dedza. De pinautomaat bij de bank was weer eens overwerkt, dus per tuktuk (ja, zelfs in Malawi) naar de pinautomaat bij de afslag naar Mozambique. Genoeg geld gevonden om de salarissen te kunnen betalen. 
Weer een minibus in, naar Masasa, waar onze aankopen keurig op ons stonden te wachten.
(Je kunt hier gewoon je spullen, zelfs je handtas, veilig op straat laten staan.)
Toen begon het wachten op enig transport dat zowel ons als onze bagage mee wilde nemen!

Net voor de oogsttijd is voor veel mensen hier de moeilijkste tijd. Nog geen oogst voor de verkoop en de eigen maïs van vorig jaar opgebruikt. Wie toch geld nodig heeft klopt bij ons aan om een kip of, in dit geval, een haan te verkopen. Wij hebben geen elektriciteit, dus geen koelkast of diepvries. Amoyo neemt ze daarom mee naar huis waar ze rondscharrelen en op afroep beschikbaar zijn. Zo van het erf in de pan. Als ze er niet weer eens vandoor zijn gegaan!


22 maart

Malawi is NIET getroffen door de orkaan. Er lijkt een misverstand te bestaan in de media. Een week VOOR de orkaan heeft het dagenlang geregend waardoor er ernstige overstromingen zijn in het lage Zuiden van Malawi. De orkaan is op het laatste moment linksaf geslagen, waardoor er geen orkaan schade is opgetreden. Malawi heeft enorm veel geluk gehad.

Hier in Nazareth woedde wel een hevige onweer als uitloper van de orkaan. Maar geen schade.

Ik denk dat onderstaand kaartje uit de Volkskrant van vandaag het juiste beeld geeft.


19 maart

Onze maïs (het basisvoedsel hier) ligt plat door de storm. De kolven zijn al rijp, maar moeten nog drogen. Door ze in schoven bij elkaar te zetten kunnen we toch nog oogsten.

 

18 maart

Ook hier in Malawi kom ik op sommige dagen niet verder dan mijn bureau.
Maar gelukkig heb ik Veridiana die mijn zaailingen kan uitplanten in de moestuin!


16 maart

De orkaan die vanuit Mozambique op weg was naar Malawi is linksaf geslagen naar Zimbabwe. Malawi, en met name het zuiden, heeft niet nog meer water en wind te verwerken gekregen. Hier in Mganja was wel een stevig onweer. Misschien het randje van de orkaan? Maar geen schade.
In Zimbabwe is het minder goed afgelopen, met doden en verwoesting.


14 maart

Op een snikhete dag per minibus en fietstaxi naar Balaka. Alle laatstejaars van Bakhita kostschool waren geschorst en naar huis gestuurd vanwege wangedrag van enkele leerlingen. Onze Evi had daar niet aan meegedaan. We mochten haar terug brengen. Alle ouders kregen een donderpreek van de Headmistress en moesten ter plekke een excuusbrief schrijven en inleveren. Brief niet goed? Dan werd je naam omgeroepen en moest het opnieuw! Is dat in Nederland voorstelbaar? Strafwerk voor ouders!

10 maart

Drie dagen onafgebroken regen en storm. Een onbekend verschijnsel in Malawi. Hier in Mganja zijn de gevolgen minder ernstig. Bij gebrek aan andere mogelijkheden hebben we met zijn allen, schuilend, kilo's pinda's gepeld.
Maar in het Zuiden van Malawi zijn hevige overstromingen. In het hele land zijn huizen ingestort. De noodtoestand is uitgeroepen.

 

 

 

En na afloop ook nog een traktatie! Wat een feest!

Die snoetjes! 
Voor het eerst in hun leven in de weer met "echt" speelgoed! Wat een kindergeluk. Onze testmiddag met materiaal voor onze voorschool super geslaagd!

Weer eens een akkefietje met de auto. Dus op een rustig plekje in de schaduw van de lokale garagehouder wachten tot het succesvol wordt opgelost. Met Superglue (secondenlijm)!

In overleg over uitbreiding van ons moestuin-project-voor-vrouwen op onze grond in Chagontha Village. Krijgen we de benodigde meters hekwerk passend binnen ons budget?

 

Kijk wat er van de container is geworden! Onze mensen hebben er (zonder één enkele machine) een fundering onder gebouwd. Met veel creativiteit ook een overkapping en veranda!
Zojuist heb ik hen betaald voor het harde werk.
In de toekomst nog een kleurige make-over, een deur en twee ramen. En klaar is onze nieuwe activiteiten ruimte!

Bij de buren. Op schoot het nieuwste achterkleinkind van Anaselika. Ik mocht dit meisje haar naam geven. Ze heet Duwa, dat betekent 'bloem'. We hebben elkaar blij toegelachen en in het hart gesloten. 
De rollator die we voor Anaselika hadden meegebracht werd met uitbundige blijdschap en dankbaarheid ontvangen. Ze kan bijna niet lopen maar racete meteen een rondje rondom het huis. Dankjewel Joost!

Deze film gaat over het solar project van onze School of Dreams hier in Nazareth. Gefilmd door Benjamin Jordan en Lyndsay Nicole. De jongen in het filmpje is Redson Masasa. Hij gaat nu naar een goede middelbare school op kosten van Nazareth. bekijk de video op onze facebookpagina.

https://www.facebook.com/NazarethMalawi
Beautiful film Ben! Well done Lyndsay!

Ik was nog niet eerder in Nazareth in februari. Het is hier super groen. De maïs (basisvoedsel) staat hoog en de pinda struiken (foto) netjes op een rij. Tot nu toe is deze regentijd de beste in 10 jaar tijd. Als het zo doorgaat betekent dat een goede oogst voor de mensen hier, die allemaal afhankelijk zijn van wat ze zelf verbouwen.

Onderweg van het vliegveld naar mijn tweede thuis gestopt voor overleg met de moeder van een van de scholieren die we financieel ondersteunen, over problemen op school. Nog in spijkerbroek. Maar niet meer lang. Vanaf nu alle dagen rokjesdag!