Nieuwsbrieven Nederlands

 

Nieuwsbrief 2016

september/oktober

 

Lieve donateurs en andere vrienden van Nazareth Foundation Malawi,

In juli en augustus waren wij op ons project Nazareth in Malawi. Ineke 8 weken en Nico 4 weken. Drukke, interessante en heerlijke weken waarin er, samen met Josefa, weer veel is gebeurd en gedaan. Hierbij ons verslag.

Luchtfoto van Mganja door Matthews Hau Hau tijdens paragliding genomen

 

 

In ons activiteitencentrum is de cursus gegeven waar mensen konden leren hoe ze de solarsystemen in elkaar moeten zetten.

 

Hier boven een solar panel dat klaar is om te worden gebruikt. Drie solar strips zijn aan elkaar gesoldeerd en worden met draadjes met de powerbank verbonden.

 

Elias Moyo neemt van ieder huisje waar een solarsysteem komt de GPS coördinaten op, want adressen kent men niet.

 

Het dorp profiteert met dit project direct van de aanwezigheid van Nazareth. Want via een Chichewa-studente is Nazareth partner geworden in dit solarproject. Aan het eind van dit jaar kunnen we nog eens 150 systemen uitzetten. 

 

 

Er wordt gekookt voor de cursisten en cursusleiders

Dagelijks leven Nazareth

Het is altijd weer heerlijk in Nazareth te zijn en deel uit te maken van het dagelijks leven in ons huis en in ons dorp. De dag na aankomst hebben we traditiegetrouw met al onze medewerkers en goede buren samen gegeten op onze veranda (op matten op de grond!).

Josefa maakt het goed en is als altijd het hartverwarmende middelpunt van Nazareth. De eerste weken hebben Ineke en Josefa veel in en rond huis en tuin gewerkt. Een deel van de pinda-oogst moest nog worden binnengehaald. We hebben de boomgaard  flink gesnoeid en water gegeven, waardoor de citrusbomen gingen bloeien en heerlijk roken.

Onze maisoogst was goed, zeker vergeleken met de rest van Malawi, waar hongersnood heerst. We hadden meteen na de oogst ook zakken mais aangekocht, toen de prijzen nog laag waren. Zo zijn we voorbereid op de honger die dit jaar zeker gaat komen en kunnen we mensen die in de knel komen helpen. Al die zakken mais moesten worden behandeld, een flinke klus.

Omdat er sprake is van waterschaarste had Josefa geen bloementuin ingezaaid, en was zij ook geen moestuin begonnen. Wij hebben dan wel ons eigen water, maar ook eigen putten kunnen droog komen te staan.

Ineke is toen in de bloementuin een moestuin begonnen, om de zaden uit te proberen die we in Nederland van Marja Verrijk hadden gekregen. Samen met Gustin, en later met Macarena, twee middelbare scholieren die bij ons vakantiewerk kwamen doen om hun schoolgeld bij elkaar te werken, hebben we bedden gemaakt, gezaaid, gepoot en water gegeven. Vóór ons vertrek begin september konden we er al van eten! Het zaad van Marja heeft Ineke gedeeld met verschillende mensen (o.a. Maria uit Misuku die een batterij weeskinderen te eten moet geven) die daar heel dankbaar voor zijn!

 

Kuyere solar project

Het solarproject, waarover we in de vorige nieuwsbrief al schreven is inmiddels uitgerold in Mganja, het dorp waar Nazareth ligt. Kuyere betekent: "licht brengen". De Amerikanen die dit project geheel belangeloos hebben bedacht, en dit grotendeels met eigen geld financieren, hebben Nazareth uitgekozen als centrum voor hun project. 

In juli waren Robert van Buskirk en Berket Lebasi een weekje bij ons te gast. Meer dan 20 cursisten uit geheel Malawi hebben in drie dagen tijd geleerd hoe ze het solarproject in hun eigen omgeving kunnen verspreiden. Dat betekende dat we meer dan 30 mensen moesten voeden en huisvesten. Een flinke, maar dankbare klus.

Eind 2016 of begin 2017 komen Robert en Berket terug naar Mganja, voor een tweede cursus.

Solar Mganja

183 huishoudens hebben inmiddels een zonnepaneeltje met 1 of 2 lampjes en de mogelijkheid om mobiele telefoons op te laden.

Onze medewerker hiervoor, Mr. Elias Moyo uit Mganja, maakt de zonnepaneeltjes, zet de systemen in elkaar en plaatst ze bij de bewoners. We zijn erg blij met zijn inzet. Hij wordt in de administratieve afwikkeling ondersteund door Josefa. Ineke heeft het administratiesysteem voorzien van een eenvoudigere opzet, zodat het gemakkelijker te hanteren is. Mr. Moyo en Josefa zijn nu bereikbaar, ook voor de Amerikanen, via Whatsapp. We moesten voor dit project ook in Malawi een bankrekening openen (geen sinecure!)

 

Robert van Buskirk instrueert de cursisten

 

Bezinning

Nazareth is om te beginnen een plek voor bezinning. Vaak zijn we zo druk dat we er amper aan toe komen. Maar als het enigszins kan gaan we met z'n allen rond 12 uur, na het ochtendwerk, samen op de veranda zitten. Dan hebben we tijd voor elkaar en praten we met en over elkaar, de dag en het werk. Een moment van bezinning, voor sommigen in de vorm van gebed.

Guesthouse

Het tweede huis is nu zo goed als klaar. Er moest nog het een en het ander aan de afwerking gebeuren, zoals het opnieuw stucadoren van de badkamer, afsmeren met cement van de rand tussen het dak en de muur aan de voorkant (want de vleermuizen konden binnen), klein schilderwerk, en het plaatsen van de solar douche. Ook de inrichting van het huis hebben we ter hand genomen en grotendeels volbracht. Meubels, bedden, stoelen, tafeltjes, een buffetkast enzovoort. Deels van riet, eerst bij de ambachtslieden besteld en daarna met een geleende pickup opgehaald. De rest lokaal gemaakt van hout. Alleen enkele stoelen en tafeltjes moeten nog door de lokale timmerman, Mark, worden gebracht.

Het is een heerlijk huis geworden, met veel licht, en een mooi uitzicht naar alle kanten. Er wordt al veel gebruik van gemaakt. Dank aan Sister Chowamba uit Limbe, die voor ons de gordijnen heeft gemaakt!
Er is ook een begin gemaakt met de aanleg van de tuin rondom het huis. Bomen zijn geplant, de omheining is uitgezet. Hiervoor hebben we kippengaas gekocht dat we met klimplanten laten begroeien (golden shower).

Voor wie denkt dat het er allemaal nogal kaal uitziet: juli en augustus in Malawi is de droge, koele tijd, vergelijkbaar met onze winter. Bomen worden kaal, gras verdroogt. Na de eerste regens wordt Malawi weer heel snel groen! Maar dat is op zijn vroegst eind oktober, begin november.

Omdat wij ons eigen watersysteem hebben, en veel bomen en struiken hebben geplant, is Nazareth toch het hele jaar door een groene oase.

 

De voorkant van het nieuwe huis

De solarinstallatie voor de douche

 

De achterkant van het nieuwe huis

Voer- en drinkbak voor de vogels

 

 Josefa en Beta planten een boom

 

Beta komt met de volgende boom

Nico met Ildefons en Fili, de zoon van Richard, ook bij Chamareday

Hanna en Ineke bij Chamareday

Chichewastudenten Hanna, Landry en Paul,  en rechts Thomas, vriend uit het dorp

Chichewa taalcursussen

De Chichewacursus draaide op volle toeren. Er waren 5 studenten toen Nico begin augustus arriveerde. Hij heeft zich toen hierbij aangesloten en een week de cursus mee gevolgd. Voor Josefa is dit hard werken. Behalve lessen volgen moeten studenten natuurlijk ook eten en slapen. Dat betekent veel werk maar het was ook erg gezellig. Met negen mensen eten aan een grote tafel, met zeven nationaliteiten (Burundi, Rwanda, Duitsland, Mali, Tanzania, Nederland en Malawi natuurlijk). Toen we juist weer naar huis waren vertrokken kwamen er 2 nieuwe studenten. Met deze mensen moest ze weer een nieuwe cursus opstarten, zodat ze een dagdeel de nieuwe en het tweede dagdeel de oude studenten had.

Op deze manier weet Josefa geld te verdienen voor het project. Dat we studenten nu ook in het nieuwe guesthouse kunnen huisvesten is een groot voordeel.

 

Dagje uit

Met de groep studenten en onze Nazareth medewerkers zijn we naar Mua geweest, waar de jaarlijkse Chamareday plaats vond. Dit is een culturele manifestatie, georganiseerd door Claude Boucher, pater/antroploog/kunstenaar en oprichter van het Kungoni museum in Mua. http://kungoni.org/

De groep van 5 is inmiddels klaar, maar naast de twee nieuwe studenten zijn er nu al weer twee nieuwe studenten, waarover verderop meer.

Studenten en leerlingen die we met schoolgeld ondersteunen

Het aantal jonge mensen dat bij ons aanklopt voor schoolgeld neemt toe. We helpen vooral bijzonder intelligente en gemotiveerde kinderen om naar goede scholen te gaan. Zij zijn de toekomst van Malawi! En kunnen niet alleen hun eigen familie, maar ook een heel dorp of zelfs het land vooruit helpen. Hierbij kunnen we nog financiële ondersteuning gebruiken!!!

 

Evelina (12) uit Mganja, die we vorig jaar hebben geholpen om naar een goede meisjeskostschool te gaan, heeft het eerste jaar als achtste van de 178 eerstejaars afgesloten. Een formidabele prestatie, maar zelf is ze daar nog niet tevreden over. Het is haar ambitie om het tweede jaar als eerste te eindigen. In de herfstvakantie heeft ze laten weten tot nu toe 100% te hebben gescoord!

Evelina wil graag journalist worden. Maar ze had nog nooit een krant of tijdschrift gezien (laat staan televisie). We hebben er een paar voor haar meegebracht uit Lilongwe. En haar vervolgens meegenomen naar Balaka, waar de Montfort Press zit. Zij geven een krant en twee tijdschriften uit. Ze maken ook televisie. Daar mocht ze een dagje meelopen.

Thomas, die via ons een laptop en een geldlening had gekregen voor de universiteit, heeft het eerste jaar ook afgesloten. Hij heeft het erg moeilijk gehad, met soms dagenlang geen eten en geen slaapplaats, maar hij heeft het volgehouden en gehaald. Terwijl zo'n 60% van de studenten afvalt in het eerste jaar.

We hebben inmiddels vier andere jonge mensen financieel onder onze hoede genomen.

Francis is één van de weeskinderen die door Maria in Misuku wordt opgevoed. Omdat hij erg intelligent en ijverig is wilde Maria hem graag naar een goede middelbare school sturen. We hebben haar beloofd dat wij daarvoor het geld zullen vrijmaken.

Lawi en Tadza zijn een tweeling en weeskinderen van een jaar of 18. Enkele Duitse zusters in Madisi hebben tot nu toe hun schoolgeld betaald. Ze hebben allebei op goede middelbare scholen gezeten en een eerste jaar op de universiteit. Dit jaar konden de zusters hen niet financieel helpen. Het geld dat ze van de bank hadden gehaald (o.a. voor schoolgeld) is gestolen. We hopen dat de zusters het na dit semester weer overnemen. Voor het eerste semester zal Nazareth betalen. Lawi heeft ook één van de aan ons geschonken laptops gekregen. Daar was ze superblij mee! Dank aan de gulle gevers!

 

Chifundo heeft, met geld dat mensen uit Venlo vorig jaar na onze oproep hebben gedoneerd, de middelbare school afgesloten. Hij is ontzettend dankbaar dat wij hem daarbij hebben geholpen. Hij ziet ons nu als een soort tweede ouders en dankt alle gulle gevers vanuit het diepst van zijn hart. Dit jaar hebben we een laptop voor hem meegebracht. Vóór hij later dit jaar gaat studeren wil hij eerst nog zelf een gedeelte van zijn studiegeld bij elkaar verdienen. Met een lening van Nazareth heeft hij op een irrigatieproject rijstvelden gehuurd. Daar gaat hij rijst planten en oogsten. Van de opbrengst kan hij zijn studie én de lening betalen. De winst gaat terug naar Nazareth. Hij vind het belangrijk dat we met dat geld ook weer andere mensen naar school kunnen helpen.

Linda Chisoni (rechts) met haar kinderen. We hebben haar beloofd haar te helpen om haar dochter Chisomo (naast haar moeder) de middelbare school te laten volgen.

Chisomo Chisoni is de 13 jaar oude dochter van Linda Chisoni. Linda is sinds 9 jaar weduwe. Ze werkt als afdelingshulp in het ziekenhuis van Mua. Daarnaast verkoopt ze een deel van haar oogst en houdt ze kippen en geiten om geld te verdienen. Ze heeft 5 kinderen, waarvan Chisomo de jongste is. Chisomo is aangenomen op een goede middelbare school. Ze is daar als tweede geëindigd bij de toelatingsexamens. Aangezien Linda ook voor haar andere kinderen moet zorgen kan ze het schoolgeld van Chisomo niet betalen. 

  

Member of Parliament Dedza East:

Juliana Lunguzi

We hebben kennis gemaakt met Juliana Lunguzi, Member of Parliament in Malawi voor onze regio. Een fantastische vrouw, die zich volledig inzet voor de bevolking van haar district. Met vooral ook veel aandacht voor de positie van meisjes.


Ze is enkele keren bij Nazareth op bezoek geweest en raakte enthousiast over ons project. We bleken over veel dingen hetzelfde te denken en dezelfde dingen te willen ontwikkelen. We hebben tegenover elkaar uitgesproken om daarin voortaan samen te werken.

http://www.julianalunguzi.com/

https://www.facebook.com/JulianaLunguzi

Middelbare school voor Mganja?

Zo bleek dat zowel Nazareth als Juliana in Mganja een middelbare school willen bouwen. Vooral om ervoor te zorgen dat meisjes eerst de lagere en daarna de middelbare school afmaken. Nu haken veel meisjes voortijdig af en worden (veel te) jong zwanger. Dat komt deels doordat er voor jonge vrouwen nauwelijks rolmodellen zijn, en weinig perspectief.

Juliana heeft meteen contact gezocht met de lokale chiefs om te overleggen over een passende locatie. Wij hadden er samen met haar al een gevonden, maar het vergt veel Malawiaanse diplomatie om de neuzen van de chiefs in onze richting te krijgen. Via een bijeenkomst, waar wij ook bij waren, is een start gemaakt, maar overeenstemming is er nog niet. Juliana heeft de vaardigheid om mensen te motiveren en te stimuleren en te zorgen dat men aan het werk gaat om iets te bereiken.

We zijn ook hier benieuwd hoe het verhaal zich gaat ontwikkelen. Het dorp zal moeten zorgen voor een goede locatie en bakstenen. Nazareth zal zich inzetten voor het verwerven van fondsen voor de bouw. Juliana kan er dan voor zorgen dat de overheid de leerkrachten betaalt. 

De eventuele financiering van zo'n school zou kunnen lopen via een aanvraag door ons bij Manos Unidas, de bouw zou door onze aannemer Mr. Kandodo kunnen worden uitgevoerd. Hij heeft hier ervaring mee. Bovendien is een non uit China die van Josefa Chichewa les heeft gehad bezig om via haar familie fondsen te werven, want ook zij wilde dat de meisjes van Mganja meer kansen krijgen. Wordt vervolgd.

Enkele foto's met Juliana Lunguzi, boven tijdens de vergadering met de lokale chiefs
op onze veranda met Evelina en tenslotte bij een rondleiding over ons terrein met Mathews, Josefa en Nico

  

Peuterscholen

Een tweede idee, afkomstig van Juliana en ondersteund door Nazareth, is het opstarten van peuterklasjes. Kinderen gaan nu vaak pas op hun 6de voor het eerst naar school. Tot die tijd hebben ze alleen maar wat rondom huis kunnen spelen en geen schoolvaardigheden kunnen ontwikkelen. Ook dit zou een reden kunnen zijn van het voortijdig schoolverlaten. Juliana wil dit op zes plekken in Mganja (dat bestaat uit 11 dorpjes) realiseren met vrijwilligers. De vrijwilligers krijgen samen voor 200 dollar aan geiten. Daarmee kunnen ze geiten fokken om te verkopen als tegemoetkoming voor hun werk. Juliana heeft Thomas (de student van hierboven) al aan het werk gezet om een voorstel te schrijven. Wordt ook vervolgd.

 

Irrigatie project voor vrouwen

Begin 2016 hebben we bij Manos Unidas fondsen aangevraagd voor een irrigatieproject voor vrouwen. Vorig jaar waren we al gestart met een groep vrouwen die op ons terrein als groep zelf biologische groenten kon verbouwen. We willen dit project graag geschikt maken voor alle vrouwen in het dorp. Daarvoor hebben we echter een tweede solar waterpomp met watertoren en een irrigatiesysteem nodig. Manos Unidas heeft om extra informatie gevraagd. Daarover zijn we in gesprek gegaan met het bisdom (over bezit van het land) en met de aannemer/loodgieter die het project zal gaan uitvoeren, mochten we de fondsen binnenhalen. En ook dit wordt vervolgd!

Vrijwilligers

Fynn en Colin, twee jongens van 20, die we kennen via vrienden in Rixdorf (een dorpje in Noord-Duitsland, niet ver van Kiel) zijn nu voor 6 maanden (Colin) en 1 jaar (Fynn) in Nazareth.  Rond Kerstmis 2015 spraken we Fynn en hij vertelde over plannen die hij en zijn vriend hadden om een jaar lang ergens vrijwilligerswerk te gaan doen. De mogelijkheden die hun werden geboden waren niet geschikt of te duur. Ineke en Nico hebben toen, na overleg met hen, gezocht naar mogelijkheden in Mganja of omgeving. Uiteindelijk hebben ze een plek voor hen gevonden bij de Primary School in Mganja waar ze activiteiten met de kinderen gaan opzetten en waar mogelijk leerkrachten ondersteunen. Ook zullen ze meewerken in Nazareth in de landbouw en  bij andere werkzaamheden. Ze volgen nu eerst de Chichewacursus en gaan daarna aan de slag.

Fynn en Colin zijn in Likuni aangekomen, waar Matthews woont met zijn broers en zussen

 

Mathews, Colin en Fynn op de vrachtwagen onderweg naar Mganja

 June woont aan het Lake Malawi, niet ver van Monkey Bay.

Het stukje strand van June Walker 

Op bezoek bij vrienden en bekenden

We zijn bij June Walker op bezoek geweest.

Zij was de grote donor voor het nieuwe huis en zij is altijd blij met ons bezoek.

Het is een vast ritueel om haar op te zoeken. Zij is een fervent voorvechter van permaculture. De maaltijden die we bij haar nuttigen zitten voor ons altijd vol van culinaire/biologische verrassingen.

 

Nieuwe bewoner Nazareth: Matthews

Heel belangrijk is de komst van Matthews Hau Hau naar Nazareth. Hij is de zoon van een nicht van Josefa, maar zowel vader als moeder zijn overleden. Zijn twee zussen, Lawi en Tadza, studeren en zijn broers Isaac en Ismael, werken allebei. Matthew's taak was om thuis, na het overlijden van beide ouders, voor het huis en de akker te zorgen, maar hij was er erg eenzaam. 

Dit voorjaar heeft Benjamin Jordan hem paragliding geleerd. Ben is de Canadese paraglider die we in 2014 hebben leren kennen. Hij is in mei en juni in Nazareth geweest. Kijk op zijn website voor prachtige foto's uit die tijd. http://benjaminjordan.com/photo/

Door de aanwezigheid van Matthews is Josefa 's nachts niet meer alleen (dat is toch veiliger) en hij kan haar bovendien met van alles en nog wat helpen. Hij kan klussen, gasten opvangen en begeleiden. Bovendien werkt hij in de School of Dreams, het activiteitencentrum waar Ben een naaicursus voor vrouwen en een computercursus voor kinderen heeft opgezet. Er zijn enkele tablets met een oplaadbare batterij en zonnepaneel. Hij had ook voor 1 naaimachine gezorgd. Inmiddels hebben we er een tweede bij gekocht. Matthews heeft ook prachtige luchtfoto's van ons project gemaakt, waarvan er nu enkele op de website staan.

 

Matthews in de lucht als paraglider en aan het werk in het naaiatelier van de School of Dreams  

Mrs. Moyo met "Little" Joe bij de naaimachine die door vrienden van Ben is gedoneerd.

 

Tot slot hebben we onze vaste vrienden rondom Mua opgezocht, zijn er veel mensen bij ons op bezoek geweest om uiteenlopende redenen en hebben we de contacten in het dorp aangehaald.

Linksboven: Richard naast zijn moeder, Ineke en zussen met kinderen,

 

Rechtsboven: Smart Mapereka met zijn gezin en broer. Hij was de bouwopzichter van ons eerste huis, en heeft zojuist de badkamer van ons nieuwe huis opnieuw gestucadoord.

 

De familie Mbewe. Mr. Mbewe was onze nachtwaker toen we nog een huisje in Mua huurden. Zij zijn straatarm en hun verhalen over hoe ze ieder jaar weer overleven zijn schrijnend.

De kleinkinderen van fam. Mbewe.

 

Tot zover deze nieuwsbrief. Er is ieder jaar meer te vertellen, dus de nieuwsbrief wordt steeds langer!

Veel dank aan alle donateurs, en aan alle mensen die telefoons, laptops, kleding en voetballen hebben gedoneerd. Het is allemaal heel erg goed terecht gekomen!

 

In 2017 hopen we beiden 8 tot 10 weken te kunnen gaan. Jürgen Arimond zal ons weer 3 weken vergezellen.

 

Ook namens Josefa Ngona,

Ineke Hendrickx en Nico Peters

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Nieuwsbrief December 2015

ZONNEPANELEN VOOR DORPSBEWONERS MGANJA

 

Beste vrienden en donateurs van Stichting Nazareth Foundation Malawi,

 

Met deze korte nieuwsbrief, als aanvulling op de eerdere nieuwsbrief van september, willen we jullie informeren over een recente belangrijke ontwikkeling in Mganja, het dorp waar ons project draait.

Er is een begin gemaakt met het aanleggen van kleine zonnepanelen op alle huisjes in het dorp. Met deze zonnepanelen krijgen alle inwoners  's avonds licht in huis en de mogelijkheid om mobiele telefoons op te laden. Hiervoor betalen ze 15 maanden een klein bedrag (1.000 kwacha = ca. 2 euro). Daarna is het hun eigendom. Vijf huizen zijn inmiddels voorzien. Er wordt nu geïnventariseerd wie er allemaal belangstelling heeft. Volgend jaar zouden dan 5.000 huizen zonnepanelen kunnen krijgen!

Een Eritrese vrouw, Sister Timnit, die afgelopen jaar van Josefa Chichewa les heeft  gehad, heeft contact met een Amerikaanse organisatie via familieleden die naar Amerika zijn gevlucht. Deze organisatie heeft zich ten doel gesteld om buitengebieden in Malawi van deze vorm van elektriciteit te voorzien. Mganja is het tweede dorp dat aan de beurt is, dankzij Timnit.

Er is ook een mogelijkheid voor grotere zonnepanelen, waar wij gebruik van willen maken voor onze twee huizen. Hiermee zouden we dan bijvoorbeeld computers kunnen gebruiken en misschien komt dan de mogelijkheid van wifi gebruik via het mobiele telefoonnet  in zicht.

We hebben het plan om op ons terrein een kleine winkel in te richten waar mensen onderdelen en lampen kunnen kopen en waar iemand uit het dorp werkt die, na een korte opleiding, verstand van zaken heeft.

Het is voor ons heel belangrijk, dat het hele dorp nu ook kan mee profiteren van de aanwezigheid van het Nazareth project. Tot nu toe konden we beperkte werkgelegenheid en biologische moestuinen voor vrouwengroepen bieden.

Het gastenverblijf waarvan de bouw in juli jl. was gestart, is inmiddels zo goed als klaar. De inrichting kan beginnen, waarna de eerste gasten van dit huis gebruik kunnen maken.

hartelijke groet,

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Nieuwsbrief 2015

augustus 2015

 

Graag berichten we over ons jaarlijkse bezoek aan Nazareth, Malawi. Op 14 augustus zijn we teruggekomen, na een fantastisch verblijf van 7 weken (Ineke) en 4 weken (Nico). We kijken terug op een periode van mooie en onverwachte gebeurtenissen en ontwikkelingen. Josefa maakt het goed. Ze zit nog steeds vol plannen en ideeën. We hebben daar samen veel over gesproken. Het netwerk van mensen in Malawi rondom Josefa blijft maar groeien. Mensen komen graag naar Nazareth en veel van hen zijn, ieder op hun eigen manier, behulpzaam in het bereiken van onze doelen: ontwikkeling van mensen in hun dagelijks leven, het ontdekken van ieders talenten, samen eraan werken dat ‘onze’ weeskinderen en de mensen in ons dorp zelf stappen kunnen zetten naar een beter bestaan.

Vrouwengroep

De eerste activiteitengroep van vrouwen is van start gegaan op 8 juli 2015. Acht vrouwen zijn samen aan de slag gegaan. Om te beginnen in onze moestuin. Wij hebben zaden ingebracht en leren de vrouwen biologische landbouw. De vrouwen komen iedere woensdagochtend samen om het land te bewerken en compost te maken. Iedere dag rouleren ze om water te geven. De groenten die ze gaan oogsten is voor hen, net als de opbrengst van groenten die ze kunnen verkopen. Ook leggen ze wekelijks een klein bedragje in. Daarmee kunnen ze nieuwe activiteiten beginnen. Ze willen graag samen gaan naaien en cursussen volgen.

Als deze groep goed gaat lopen kunnen we volgend jaar uitbreiden met nieuwe groepen. We houden de groepen klein. De ervaring van Josefa is dat grote groepen niet werken. En we richten ons op vrouwen omdat zij de voedselvoorzieners zijn in het gezin.

Thomas en Tadza naar de universiteit

We hebben twee aankomende studenten, Thomas (22) uit Mganja en Tadza (18) uit Likuni, op weg geholpen bij hun studie (aan Bunda college respectievelijk  Polytechnic Blantyre) door ze te voorzien van een laptop. Hartelijk dank aan Frans Aerts en Lau Kuijpers voor de laptops!! Tadza en Thomas waren superblij en zijn jullie heel dankbaar! Beiden hebben hun secondary school met uitmuntende cijfers afgesloten. Tadza, een weeskind, wordt financieel ondersteund door een religieuze zusterorde.

Thomas moet zijn eerste jaar zelf betalen. Daarna kan hij een beurs aanvragen bij de overheid. Zijn ouders doen er alles aan om het collegegeld bij elkaar te krijgen.

Evelina naar kostschool

 

We konden Evelina (12), een talentvol meisje uit Mganja van een arme familie, helpen bij de toelating tot een bijzonder goede secondary boarding school voor meisjes.

Evelina heeft de primary school uitmuntend afgesloten. Als leerlinge uit een arm gezin maakt ze normaal gesproken weinig kans op een goede vervolgopleiding. Maar door o.a. onze tussenkomst (en van Father Bonaventure, een Ugandees van de Missionaries of Africa) hoeft ze slechts 11.000 Kwacha (22 euro) zelf te betalen van in totaal 91.000 Kwacha per trimester.

Wij hebben van onze stichting geld beschikbaar gesteld om alle verdere benodigdheden voor het verblijf en de studie aan Bakitha College te Balaka aan te kopen, zoals school uniform, beddengoed, schoenen, een koffer etc. Evelina had geen nachthemd (nooit van gehoord) en zelfs geen pen, laat staan een deken. Terwijl al die dingen verplicht zijn op de school.  

Evelina’s ouders voelen zich al langer betrokken bij Nazareth en zijn altijd bereid Josefa en Nazareth te helpen. Zij hebben bijvoorbeeld het olifantengras voor ons nieuwe huis geregeld, een fikse klus, daarover later meer.

 

Trevor naar de dovenschool

Trevor (5) is een kleinzoon van de (straatarme) chief van ons dorp. Toen we daar op bezoek waren merkten we dat Trevor doofstom is. Hij is plotseling doof geworden toen hij 2 jaar oud was, waarschijnlijk als gevolg van cerebrale malaria. We hebben Trevor meegenomen naar de School for the deaf (40 kilometer verderop) en hem laten beoordelen. Hij kan volgend jaar, als hij 6 jaar is, naar die school. Hij lijkt een intelligent ventje. Dat vonden de mensen aan de School for the deaf ook. De Malawiaanse zusters die het kostschoolgedeelte verzorgen wilden hem het liefst meteen daar houden. Maar hij is nog net te jong.

Donororganisatie Manos Unidas bezoekt Nazareth

 

 Macarena en Beatriz met Josefa

 

We hebben begin 2015 een aanvraag ingediend voor de bouw van een guesthouse voor Nazareth bij de Spaanse organisatie Manos Unidas. Op 10 juli kwam deze organisatie Nazareth bezoeken. Beatriz en Macarena van Manos Unidas waren zeer onder de indruk van Nazareth en alles wat Josefa van daaruit onderneemt. Macarena noemde Josefa een ‘octopus’, omdat ze zoveel ballen tegelijk in de lucht weet te houden. We hadden een lunch voorbereid, met onze eigen biologische producten, en ons landgoed piekfijn op orde. De vrouwengroep en onze eigen mensen ontvingen de gasten met een lied en zaten klaar om vragen te beantwoorden. Hoewel de dames maar weinig tijd hadden hebben we toch alles kunnen laten zien. Helaas ondersteunt Manos Unidas niet langer de bouw van huizen. Maar ze wilden ons wel heel graag helpen. Ineke zal nu, met hulp van Beatriz en Macarena, een verzoek gaan indienen om financiële ondersteuning voor de vrouwengroepen. We denken dan aan een irrigatiesysteem, de aanschaf van twee trapnaaimachines en geld om cursusleiders naar Nazareth te halen.

Maria en ‘onze’ weeskinderen

Maria Chilale uit Misuku is vier dagen op bezoek geweest. Ze heeft twee van haar kinderen, Rorda en Lusayo terug moeten laten gaan naar de oorspronkelijke families, maar ze heeft 2 nieuwe meisjes uit Mua meegenomen, een 3-jarige tweeling. Het zijn geen weeskinderen, maar ze werden door hun moeder zodanig verwaarloosd dat de familie het nodig vond om ze daar weg te halen. De moeder zelf was het er ook mee eens. Wij waren erbij toen de kinderen opgehaald werden. De aanwezige familie aanwezig leek blij dat er een goede oplossing voor de meisjes was gevonden.

In Misuku is vorig jaar de plantage voor koffie en bananen in brand gestoken. Dat was voor Maria een enorme tegenslag. De planten groeien nu opnieuw aan, maar er is dit jaar dus geen oogst. Daarom ondersteunen we haar vanuit de stichting om het jaar door te komen.

De weeskinderen maken het allemaal erg goed. Vrijwel allemaal doen het ook goed op school. Lughano is de enige met een ontwikkelingsachterstand. Ze is heel vrolijk en behulpzaam, maar ze is niet in staat om te leren. Een speciale school zou een uitkomst zijn. Maar ja, we mogen al blij zijn dat er überhaupt een school in de buurt is.

Voetbal!

Van de Venlose voetbalclub VCH hebben we gebruikte voetballen en shirts gekregen, van de Veldense voetbalclub SVV (vroeger IVO) een aantal gebruikte voetballen en van Seacon Venlo 6 nieuwe ballen. De shirts zijn naar de jeugdvoetbalclub van Mganja gegaan, samen met 1 gebruikte bal. Een nieuwe bal en 1 gebruikte bal zijn naar het 1e team van Mganja gegaan. Een gebruikte bal is naar Misuku gegaan en 1 nieuwe bal blijft in ons huis. Volgend jaar nemen we weer een aantal ballen mee. Ze nemen veel plaats in de bagage in, dus we moeten het aantal beperkt houden.

Oogst

De fruitboomgaard levert steeds meer fruit op.  

Sinaasappel-, citroen- en mandarijntjessap vers van de boom! Heerlijk en gezond. En een voorbeeld voor het dorp. 

Behalve de citrusvruchten beginnen ook de avocadobomen vruchten te geven. 

Bovendien hebben we voor het eerst macadamianoten geoogst. Dit gaan we misschien uitbreiden omdat hier vraag naar is en de prijs ligt hoog. 

We moeten nog uitzoeken hoe we ze klaar moet maken voor consumptie. Iemand een idee?

Hongersnood

De oogst in heel Malawi is dit jaar slecht. De regentijd begon later dan normaal en duurde minstens 2 weken te kort. Zelf hebben we redelijk wat mais, maar weinig pinda's. In ons eigen dorp valt het mee, maar in de rest van Malawi zijn veel mensen die bijna of helemaal niets hebben. Er wordt dan ook hongersnood verwacht. De vraag is of de regering voldoende kan en wil bijspringen. In Zuid-Oost Malawi is begin van dit jaar een enorme watersnood geweest waar al veel hulpgoederen naar toe zijn gegaan. We hopen van harte dat er voldoende hulp komt voor wie dat nodig heeft. De volgende oogst is pas in april 2016. Tot die tijd zullen mensen toch moeten eten!

Nieuw guesthouse in aanbouw !!!

We waren erg teleurgesteld dat het niet lukte om het resterende bedrag voor de bouw van een guesthouse bij elkaar te krijgen. We hadden er veel energie in gestoken om Manos Unidas goed te ontvangen en al onze activiteiten te kunnen laten zien. Tegelijkertijd maakte dit bezoek ons er zelf van bewust hoever we al zijn gekomen met Nazareth. Onze twee hectare liggen er prima bij. Ons bos groeit voorspoedig. De boomgaard werpt vruchten af. Het is een heel mooie plek aan het worden, met veel bloeiende planten.  Het is mogelijk met onze eigen mensen voldoende voedsel te verbouwen (momenteel met name mais en pinda’s). We helpen veel mensen met kleine en grote problemen en zijn voor de mensen in het dorp een voorbeeld omdat we alles doen zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen.  Om dat alles uit te kunnen bouwen en om de toeloop van gasten aan te kunnen hebben we toch echt een paar extra gastenkamers nodig.

 

Het wonder: toch de bouw van een guesthouse gestart!

In juli 2015 is TOCH gestart met de bouw van een guesthouse. Na overleg met de aannemer, het schrappen van wensen en te kiezen voor andere materialen, konden we het toch betalen! Er komen 3 twee-persoons slaapkamers en een badkamer met toilet en solar douche. Het is iets eenvoudiger van opzet dan het bestaande huis. Er is geen grote veranda en geen achterbouw. Er komt wel stromend water in de badkamer en bij een aanrecht tegen de achterkant van het huis. Verder een woonkamer en een kleine veranda die uit kijkt op de bergen richting Dedza.

 

Oproep: wie helpt Chifundo Banda?

Chifundo is 33, getrouwd en heeft één kind van zeven jaar (we zijn helaas vergeten om een foto te maken van Chifundo). Zijn vader is gestorven toen Chifundo nog jong was. Zijn moeder heeft ernstige psychische problemen. Omdat Chifundo voor zijn moeder moest zorgen (hij doet dit nog steeds) kon hij de middelbare school niet afmaken. Hij is destijds in het ziekenhuis in Mua gaan werken. Daar heeft hij zich opgewerkt tot medewerker op de afdeling voor ondervoede kinderen. Hij wil zich graag verder ontwikkelen tot een expert op het gebied van ondervoeding. Hij heeft vorig jaar toelatingsexamen gedaan voor de derde klas van een goede middelbare school en is daar toegelaten. Om het schoolgeld te kunnen betalen heeft hij land gepacht en daar rijst op verbouwd. Van het geld dat hij daarmee extra heeft verdiend heeft hij de derde klas van de middelbare school kunnen afmaken, met goed resultaat. Voor het vierde (en laatste) jaar heeft hij geen geld meer, aangezien alle rijstoogsten zijn mislukt. We hebben veel vertrouwen in Chifundo. Hem helpen bij zijn opleiding betekent dat er straks een gemotiveerde Malawiaan kan werken aan verbetering van het lot van veel kinderen. Het schoolgeld is Kwacha 75.000 per trimester, dus 225.000 Kwacha in totaal. Dat is bij de huidige koers ongeveer 400 euro.

Wie wil Chifundo op weg helpen? Laat het ons weten. Ook kleine bedragen zijn welkom (en aangezien we een ANBI zijn, ook aftrekbaar van de belasting!).

 

DANK JULLIE WEL !!!
Tot slot, maar niet in de laatste plaats heel veel dank aan al onze vaste donateurs. Met kleine bedragen kunnen we soms heel veel doen, dankzij jullie!!!
Ook willen we de volgende mensen van harte danken voor hun medewerking: Jan, broer van Nico, die de laptops klaar heeft gemaakt voor gebruik in het Engels, en die enkele goede mobiele telefoons heeft aangeleverd, Mieke, zus van Ineke, die voor Taza een smartphone
heeft meegegeven, Mieke van Rijn, die een tablet heeft meegegeven waar onze trouwe vriend en helper Father Isaac Mwazambumba nu dankbaar gebruik van maakt en natuurlijk VCH, SVV en Seacon. Ook veel dank aan alle mensen die kleding hebben meegegeven. Ook die is zeer goed terechtgekomen!
 
 
Allemaal hartstikke bedankt!
Ook en vooral namens Josefa,
Nico Peters en Ineke Hendrickx
 
 
PS: Het allerlaatste nieuws is dat het guesthouse van binnen al is gestucadoord. Volgende week wordt begonnen met het dak en het stucwerk aan de buitenkant. Over enkele weken zal de bouw klaar zijn en kan voorzichtig met de inrichting worden begonnen. Dat betekent dat Nazareth vrij spoedig over 5 twee-persoons logeerkamers beschikt! De mogelijkheden om gasten, studenten en vakantievierders te huisvesten worden ruimer. Zegt het voort.
 
 
Nazareth Foundation Malawi
Schubertstraat 35 5914 BL Venlo
Tel.:077-3511770 www.malawivillage.nl
BIC: INGBNL2A
IBAN:

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Nieuwsbrief Augustus 2014

 

Beste vrienden van Nazareth Foundation Malawi,

 

Om te beginnen willen we jullie heel hartelijk danken voor alle donaties de afgelopen jaren. En onze excuses aanbieden voor het feit dat er vorig jaar geen nieuwsbrief is gekomen. Vanwege ziekte van Ineke konden we niet naar Malawi in 2013. We hadden onze tickets al geboekt in januari 2013, maar moesten vrijwel onmiddellijk weer annuleren omdat Ineke borstkanker bleek te hebben. Het gaat nu gelukkig weer goed met haar. We konden dit jaar daarom zonder problemen weer naar Malawi, waar we zijn geweest van 13 juni tot 25 juli 2014. Onze vriend Jürgen Arimond was er, net als drie jaar geleden, ook drie weken lang bij. Bij aankomst op 14 juni werden we ontvangen met zang en dans. Iedereen was vooral erg blij dat Ineke gezond en wel in Malawi was teruggekeerd. Onze vaste werknemers Abetha, Anafonika, Chisale, Fredrick en onze nieuwste aanwinst Frank, de zoon van de oude mandenvlechter uit Mganja, hadden ons met Josefa samen opgewacht, met hun kinderen en enkele buren. Heel ontroerend. Een mooi en warm welkom!

Bij aankomst op 14 juni werden we ontvangen met zang en dans.

Iedereen was vooral erg blij dat Ineke gezond en wel in Malawi was teruggekeerd.

Onze vaste werknemers Abetha, Anafonika, Chisale, Fredrick en onze nieuwste aanwinst Frank, de zoon van de oude mandenvlechter uit Mganja, hadden ons met Josefa samen opgewacht, met hun kinderen en enkele buren. Heel ontroerend.

Een mooi en warm welkom!

Naast de (financiële) steun die we geven aan families die weeskinderen opvangen ondersteunen wij ook een kleinschalig weeskinderenproject in Misuku, in het hoge noorden van Malawi, aan de grens met Tanzania. Maria-Colette, een vriendin van Josefa, heeft de zorg over 20 weeskinderen op zich genomen. Tien kinderen wonen bij haar in huis en de andere tien wonen bij families in de omgeving.


We zijn erg blij met een donatie van € 710,- van het Mondiaal Platform Venlo (die dit geld weer hadden gekregen van De Kleierkas). Met dit geld kan Maria een huisje bouwen met goede slaapplaatsen voor de kinderen. Ook onze vriend Jürgen Arimond ondersteunt dit project financieel.

Samen hebben we enkele dagen bij Maria en alle kinderen doorgebracht. We hadden maïs van onze eigen teelt meegebracht (maïs is het basisvoedsel) en kleding voor de kinderen. Dank aan allen die kleding hebben gebracht! Alles is heel goed terecht gekomen.

 

Het was een heerlijke tijd bij Maria en met de kinderen. We hebben muziek gemaakt, samen gedanst en gezongen. En met Maria gepraat over de problemen die sommige kinderen ervaren. Hoewel de kinderen nu een goed thuis hebben ervaren ze soms toch (psychologische) problemen. Zoals Rorda, die steeds verzuimde van school. Na gesprekken met haar gaat het nu weer beter. Voor Maria is onze mentale steun ook erg belangrijk.

Biologische landbouw
Het gaat goed met het biologisch tuinieren in Nazareth. Dat we twee jaar geleden een eigen watervoorziening hebben gekregen helpt ook enorm! Want nu kunnen we in het droge seizoen van april tot november de tuin begieten waar nodig.

Josefa werkt vanuit de permaculture principes: met natuurlijke mest en compost en zonder bestrijdingsmiddelen. En dat werkt: dit jaar bedroeg de oogst van pinda's 60 zakken van 50 kilo. Josefa zal deze verkopen. De opbrengst helpt in de dagelijkse kosten voor Nazareth.

Tijdens ons verblijf hebben we een verwilderd stuk grond ingericht tot voorbeeld-moestuin. De mensen uit ons dorp kunnen daar zien hoe je zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen een goede oogst kunt krijgen. Ook kunnen ze de groente kopen die we over hebben. Zo gauw de tuin goed op orde is gaan we enkele vrouwen uit het dorp uitnodigen om als partner in de tuin te werken.

De fruitboomgaard was in twee jaar tijd enorm gegroeid. Een kleine vijf jaar geleden met kleine boompjes begonnen. Dit jaar voor het eerst veel vruchten: passievruchten, appels, mandarijnen, citroenen, sinaasappels, druiven, perziken, mango's, avocado's en macadamianoten. Papaya’s en bananen hadden we al enkele jaren op andere plekken op het terrein. Van het overschot aan vruchten maakt Josefa (heerlijke) vruchtenwijn. In augustus wordt er een droogrek gemaakt, zodat Josefa in de toekomst vruchten ook kan drogen. Bij gebrek aan een koelkast of diepvries gaat het overtollig fruit anders verloren.

 

Het Nazareth terrein ontwikkelt zich tot een groene oase. Het ligt aan de rand van een forest reserve, maar in een paar jaar tijd hebben we met lede ogen moeten aanzien hoe dit gebied ontbost raakt vanwege de handel in brandhout, houtskool en bamboe. De mensen zijn zo arm dat we het hen niet eens kunnen aanrekenen. Als kleine vorm van compensatie cultiveren we in het midden van ons terrein een eigen bos van lokale boomsoorten. Ook heeft Josefa vorig jaar 1000 boompjes gekweekt en verkocht aan een herbebossingsproject.  In november worden er weer 1000 nieuwe boompjes gekweekt. Op de landbouwgrond die Josefa in Golomoti bezit (7 kilometer van Nazareth) gaan we zelf ook bomen planten.

Chichewa lessen

Josefa heeft vaak studenten in huis die Chichewa (naast Engels de officiële taal in Malawi) willen leren. Dit is arbeidsintensief, waardoor andere zaken soms blijven liggen, maar het is ook een belangrijke bron van inkomsten.

Mfumu  

Een triest bericht bereikte ons tijdens ons verblijf: 

Onze trouwe nachtwaker en tuinliefhebber Mfumu is overleden na een periode van ziekte. 

Hij is begraven in de buurt van Salima, waar hij oorspronkelijk vandaan kwam.

 

Verblijf in Nazareth

Het begon met zang en dans en de sfeer bleef de hele tijd erg mooi en harmonieus. Met onze werknemers hebben we een aantal keren bij elkaar gezeten om naar elkaar onze gedachten en wensen uit te spreken. Tussen door werd er dan gezongen. Mooie momenten. Zo hebben ze dat afgelopen jaar elke dag gedaan om voor het herstel van Ineke te bidden! Hartverwarmend! Als de mensen aan het werk waren werd er gelachen, gekletst, gezongen. We zagen de moestuin ontstaan en we hebben meegeholpen om pinda's te pellen. Ineke heeft in de (sier-)tuin gewerkt en Nico heeft hier en daar wat eenvoudig loodgieterswerk verricht.

Met een nieuw, klein zonnepaneeltje op het dak hebben we nu iedere avond licht boven de eetkamertafel en de mogelijkheid om kleine apparaten (telefoons, mp3 spelers en zelfs Ipads) op te laden. Kort geleden zijn er elektriciteitsleidingen tot aan het dorp gekomen. Maar het kan zomaar enkele jaren duren voordat de elektriciteitsmaatschappij ESCOM de lijn doortrekt naar ons project. Tot die tijd moeten we onszelf voor licht op andere plekken in huis nog met IKEA solarlampjes behelpen.

Nieuwste ontwikkeling: paragliders

Door een gelukkig toeval hebben we kennisgemaakt met twee fijne mensen uit Canada: Erica en Benjamin. Zij kwamen bijna letterlijk uit de lucht vallen: ze doen aan paragliding en zweefden vanaf de bergen waar we tegenaan kijken het dorp binnen.

Ook zij zijn bezig met een project, en mogelijk kunnen we onze beide projecten op elkaar laten aansluiten. Ben heeft vorig jaar een Malawiaanse jongeman, Godfrey, leren paragliden. Hij heeft hier een film van gemaakt, die op filmfestivals in de prijzen is gevallen. Zie voor een trailer van de film en meer info: http://theboywhoflies.com/ (met ook prachtige foto’s van Malawi).

Via die film heeft Ben, samen met Erica en Godfrey, via een tour in de Verenigde Staten, geld ingezameld voor hun gezamenlijke project: een school of dreams beginnen in Malawi, waar buitenlandse paragliding instructeurs Malawianen leren vliegen, hen aanmoedigen hun dromen te verwezenlijken en om de ontwikkeling van mensen in Malawi te ondersteunen. Zie hiervoor de website: http://www.theschoolofdreams.org/.

Met donaties die zij tijdens hun toer door de V.S. hebben opgehaald brengen Ben en Erica op dit moment alle goede plaatsen voor paragliding in Malawi in kaart. De beste plek blijkt vlak bij ons dorp te zijn. En in de buurt daarvan wilden zij op zoek naar een plek voor hun paragliding school en community center.

Nadat Ben en Erica drie dagen bij ons in Nazareth hadden gelogeerd kwamen we gezamenlijk tot de conclusie dat Nazareth die plek zou kunnen zijn. Hun uitgangspunten over respect voor mensen, voor de cultuur in Malawi  en de natuurlijke omgeving, inclusief een voorkeur voor biologische landbouw, sluiten volledig aan bij die van Nazareth. We hebben inmiddels al plannen gemaakt om te gaan samenwerken. Mogelijk gaan die vorm krijgen in de financiering van ons guesthouse.

Guesthouse

Het huis dat nu in Nazareth staat dient op de eerste plaats als woonplek voor Josefa. Er zijn twee 2-persoons gastenkamers, die vaak worden bezet door Chichewa studenten of andere gasten. We willen in de nabije toekomst een tweede huis bouwen met ongeveer dezelfde indeling. Dit huis zal dan een echt guesthouse worden, alleen voor gasten. Doel van dit guesthouse is tweeledig: we hebben ruimte nodig voor mensen die (langere tijd) bij ons willen verblijven om mee te werken aan de doelen van Nazareth en door kamers te verhuren hebben we tegelijkertijd een extra bron van inkomsten.

June Walker, een goede vriendin van Josefa en inmiddels ook van ons, heeft Nazareth een geweldige donatie toegezegd van 10.000 Engelse ponden. Dit is al een heel mooi startkapitaal voor het guesthouse.  

Father Isaac Mwazambumba van Dedza Diocese is een enorme steun voor ons, ook bij het opstellen van een projectvoorstel voor het aanvragen van financiële steun voor het guesthouse bij de Spaanse organisatie Manos Unidas. Hij heeft bij deze organisatie voor eigen projecten al heel wat gedaan gekregen en denkt dat wij ook een goede kans maken. Ineke heeft het projectvoorstel in concept klaar. Er is ook een offerte binnen gekomen van de aannemer waar Fr. Isaac mee werkt. Hij kan en wil het huis graag bouwen, maar over de offerte moet nog worden onderhandeld. Zo gauw daar duidelijkheid over bestaat kan het projectvoorstel worden ingediend.

Tot zover onze nieuwsbrief 2014. Deze nieuwsbrief wordt ook gepubliceerd op onze website www.malawivillage.nl. Voor meer foto's kunt u hier terecht.

Ook namens Josefa, veel dank en veel groeten van

Ineke Hendrickx en Nico Peters

Nazareth Foundation Malawi

Schubertstraat 35
5914 BL Venlo

Tel.:077-3511770
www.malawivillage.nl

nico-peters@ziggo.nl 

BIC: INGBNL2A

IBAN: NL30INGB0004734050

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX 

Nieuwsbrief 2014

18 april 2014

 

Op 13 juni 2014 vertrekken Ineke, Nico en Jürgen Arimond weer naar Malawi.
Jürgen was er ook al in 2011 bij, samen met Nicole, zijn vrouw. Hij wilde dolgraag nog een keer mee. Jürgen heeft in 2011 de inwoners van Misuku, waar Colette woont, beloofd dat hij terug zou komen, dus hij moet wel. Nicole gaat niet mee deze keer.

Vorig jaar konden we helaas niet gaan omdat Ineke ziek was. Dit jaar laten we ons niet tegen houden.

De waterpomp met zonnepanelen werkt nog prima. Een keer moest Mr. Ganiza opdraven om een reparatie uit te voeren.

Onze vaste medewerkers zijn er nog steeds: Anafonika, Beta, Chisale en Fredric, die 2 jaren geleden al mee hielp met de bouw van de watertoren. Een van de dochters van Colette woont nu ook tijdelijk in Nazareth en helpt mee met alles.

Father Mwazambumba heeft al toegezegd dat we bij hem weer een auto kunnen krijgen.

Josefa maakt het goed. Ze geeft nog steeds taallessen, zowel in Nazareth als op locatie. Momenteel geeft ze les in Nathenje, niet ver van Lilongwe.

Onze vaste donateurs hebben weer trouw gedoneerd. Onze hartelijke dank, ook namens de mensen in Malawi.

We kijken verlangend uit naar de reis met bezoeken aan Colette in het hoge noorden, aan June Walker aan het meer, aan Fr. Mwazambumba in Dedza en al onze vrienden in Mua en Mganja.

In mei zijn de verkiezingen in Malawi. Het ziet ernaar uit, dat alles rustig zal verlopen. Laten we er maar het beste van hopen. President Joyce Banda heeft het niet gemakkelijk gehad. Behalve de hoop die ze veel Malawianen gaf, heeft ze ook veel kritiek gekregen.

Als we weer terug zijn, in augustus, zullen we een nieuwe nieuwsbrief op de site plaatsen.

  

Ineke en Nico

 

 

Nazareth Foundation Malawi

www.malawivillage.nl

E-mail: nico-peters@ziggo.nl

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Nieuwsbrief 2012

18 juni 2012 

Beste vrienden van Nazareth Foundation Malawi,

 

Van 1 april tot 12 mei 2012 zijn we weer in Malawi geweest. Deze keer zonder reisgenoten. Er zijn enkele belangrijke dingen gebeurd  tijdens die 6 weken, zowel op nationaal niveau als op lokaal niveau.

 

De president van Malawi is plotseling gestorven en ondanks tegenwerking van de naaste medewerkers van hem is de officiële vice-president, Joyce Banda, er in geslaagd om op een rustige en waardige manier de leiding van het land op zich te nemen. Door een nieuwe regering te vormen en enkele drastische economische maatregelen te nemen heeft zij de inwoners van Malawi weer hoop gegeven op betere tijden.

 

Ons eigen project heeft tijdens ons verblijf een eigen watervoorziening gekregen. In de waterpomp is een elektrische pomp geplaatst, aangedreven door solarpanels. Het water wordt naar een 5000-litertank gepompt. Van daaruit loopt een waterleiding naar het huis. Nu komt uit alle kranen een flinke straal water. Dat was groot feest.  Al het gesleur met jerrycans en emmers is nu afgelopen. We kunnen nu de tuin sproeien, toilet doorspoelen, douchen, de was doen enzovoorts. Dat was voorheen moeilijk of zelfs onmogelijk. Het zal vooral ook een enorme bijdrage kunnen leveren aan onze biologische landbouw. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de financiering van dit project, willen we hartelijk danken.

Toen we op 1 april aankwamen bleek Colette met 3 van haar weeskinderen op bezoek te zijn.Lusayo en Lughano kenden we al. Limbani, een jongetje van 4, is er afgelopen tijd bijgekomen. Hij heeft veel aandacht nodig en vertoont soms moeilijk gedrag. Hij kan ook heel aanhankelijk zijn. Zij zijn nog 1½ week gebleven. 

Het was fijn om samen op te trekken en Colette te kunnen ondersteunen. 

Bij vertrek hebben ze heel wat kinderkleding mee kunnen nemen. Dank voor alle bijdragen hiervoor!

Ook hebben we Embe en Evi, de weeskinderen die bij de familie Gubuduza wonen, opgezocht. Dankzij de donaties van enkele vrienden, kunnen ook zij van een veilige en gezonde jeugd genieten!

 

Na ons vertrek zijn ze aan de maisoogst begonnen. De oogst van onze biologische produkten is prima. Het was een leuke ervaring om mee te helpen met de pinda oogst. In onze eigen tuin waren de passievruchten rijp. Dagelijks kregen we van Josefa geperst passievruchtensap. Een delicatesse!

 

Lawrence Beta is voor ons de belangrijkste medewerker. Een alleskunner en 100 % betrouwbaar. Hij komt op de onmogelijkste momenten om te helpen. Hij heeft zelfs 2 nachten in onze tuin geslapen omdat we enigszins waren bedreigd door een psychisch gestoorde man en hij heeft 1 keer de nachtwaker  vervangen. Hij kan alles bouwen met bamboe: prieeltje, hondenhok, omheiningen, garage.

 

Anafonika en Chisale werken part time bij ons. Zij werken alleen ’s ochtends. Anafonika kan misschien worden opgeleid tot kok/huishoudster. Fungai, dochter van mevrouw Tembo, een heel goede vriendin van ons, komt op 1 juni bij ons werken als alles doorgaat. Zij heeft een opleiding voor “homecraft” en kan Anafonika alles leren.  Fungai kan op den duur workshops organiseren met groepen vrouwen uit het dorp op het gebied van  gezond koken, huishouden, diverse manieren van landbouw, moestuinen aanleggen enz.

 

Tenslotte hebben we het adres gekregen van een Spaanse organisatie, Manas Unidas. Bij deze organisatie gaan we een subsidie-aanvraag indienen voor 3 kleine gezinshuisjes, een guest-house voor 10 personen en een huis zoals we er nu al een hebben. De bouwtekeningen en prijsopgave krijgen we van de Montfort Fathers in Balaka, die ook ons huidige huis hebben gebouwd. Mr. Ganiza uit Blantyre, die ons waterprojekt heeft aangelegd, geeft een offerte af voor solar-elektriciteit voor deze huizen. Deze offertes worden dan samen met het projektvoorstel naar Spanje gestuurd. We zijn benieuwd wat het oplevert.

 

Door de bouw van een “transmitter”, een zender voor mobiele telefonie in het dorp, kunnen we nu gemakkelijk telefoneren en sms-en. Zo kunnen we adequater overleggen over nieuwe situaties, ideeën en gewoon bijkletsen. Ook internet is mogelijk met een “dongle” van een Malawiaanse provider van mobiele telefonie. Het is niet supersnel, maar voldoende om in de toekomst te kunnen e-mailen en kleinere bestanden te downloaden.

 

We zoeken voor volgend jaar nog 2e-hands mobieltjes, simlock-vrij, voor mensen uit de omgeving die voor of met ons werken. Deze mensen hebben geen vervoer of hoogstens een fiets en zijn uren kwijt om naar ons toe te komen om te overleggen over iets.

 

Namens Josefa, veel dank en veel groeten van

Nazareth Foundation Malawi

Schubertstraat 35 5914 BL Venlo
Tel.:077-3511770 www.malawivillage.nl
Bank: ING 4734050 BIC: INGBNL2A IBAN: NL30INGB000473405

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

6 februari 2012

 

Vandaag kregen we van Mr. Ganiza uit Malawi het volgende bericht:

 

Dear All, 

 
We are thankful to God and happy that the first phase of the Mganja Village project was completed last Saturday, 4th February, 2012. The Water Tank tower is now finished.
 
Most materials for the second and last phase of the project are also already on site like the 320 metre electricity armoured cable, the 400 metre 40mm water pipe and the 5,000 litre water tank.  
 
We will give the tower a 14 day period to dry before embarking on the last phase of installation of the water tank, the sollar pannels, the solar water pump and the laying of the electricity cable and water pipe. This phase will take us only one week to complete. 
 
Attached are some of the pictures, of the tower, we took soon after completing construction of the tower which is 4.1 metres above ground. Sister Josefa is pictured with Mr. Ganiza in front of the tower. Please, do not mind about the dirty scaffolding we used, we will need them when hoisting the water tank. 
 
May the Almighty God Bless you all. 
 
Yours, 
 
LEVSON W. GANIZA

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

Januari 2012

Een bouwbedrijf uit Malawi zal in de komende weken een elektrische pomp op onze waterpomp monteren. De stroom hiervoor komt van zonnepanelen. Deze zonnepanelen komen bovenop een grote watertank, waar het water dan naar toe wordt gepompt. De tank komt op het hoogste punt van het landgoed. Van daaruit gaat het water dan naar het huis, waar we dan stromend water zullen hebben! Bovendien kunnen we vanuit de tank water naar de akker laten vloeien, zodat we niet meer alleen afhankelijk zijn van het regenseizoen.

Father Isaac Mwazambumba uit Dedza bewaakt de werkzaamheden voor ons. We zijjn hem hier zeer dankbaar voor.

Onze dank gaat uit naar allen die geld hebben gegeven om deze nieuwe ontwikkeling mogelijk te maken.

Ineke en Nico en Josefa

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Nazareth Nieuwsbrief 2011.

Beste vrienden van Nazareth,

 

Van 22 juni tot 30 juli 2011 zijn we weer in Malawi geweest.

De eerste 3 weken samen met Jürgen en Nicole Arimond uit Mülheim/Ruhr.

 

Nazareth bestaat uit een huis met binnentuin en een stuk landbouwgrond van ca 2 – 2 ½ hectare. Het wordt geleid door Josefa en er werken dagelijks 3 mensen vast: Dzondo voor het huishouden, Beta voor onderhoud en landbouwwerkzaamheden en Mfumu als nachtwaker. Dzondo en Beta werken veel samen en helpen elkaar met al het werk als dat nodig is. Alle drie hebben ze een gezin te onderhouden. Anafonika en Chisali werken als “piece-worker”: zij komen als er extra werkzaamheden zijn, bv. oogsten. Daarnaast worden er soms nog extra mensen ingehuurd als dat nodig is. Nazareth ligt in het dorp Mganja in centraal-Malawi, ca. 40 km van Dedza vandaan.

 

Nazareth is momenteel met een aantal zaken bezig.

 

1. De biologische landbouw.

De oogst aan mais is dit jaar uitstekend. Het maken van compost met uitwerpselen van de kippen en geiten en alles wat op het land overblijft na de oogst is goed gelukt. Ook de pinda oogst was goed. De groenten hebben echter te lijden gehad van insecten die met natuurlijke middelen niet te bestrijden waren. De fruitboomgaard is vorig jaar aangelegd en de bomen en struiken doen het goed. Er is een hek van bamboe omheen geplaatst tegen de geiten. In de binnentuin doen de papaya’s het erg goed. Ze zijn heerlijk. Bovendien worden in de binnentuin kleine groenten geplant, b.v. radijsjes, rucola, en bloemen gezaaid. Het nieuwste project is het planten van boomzaadjes op verzoek van Dedza Diocese, die de jonge boompjes daarna van ons kopen. Dit betekent weer inkomsten. We zijn momenteel bezig om fondsen te werven voor de aanschaf en plaatsing van een solarpomp. Deze wordt aangesloten op de handpomp die op ons land staat. Het water wordt dan naar een tank gepompt die op het hoogste punt van het land staat. Van hieruit wordt een aansluiting naar het huis aangelegd. We hebben dan stromend water in en rond het huis en op het land. Het water geven overal is nu een zeer tijdrovende aangelegenheid. Er zijn offertes aangevraagd bij diverse bedrijven in Malawi die ons door vrienden zijn aangeraden.

 

2. Chichewa lessen.

Josefa geeft steeds vaker Chichewa lessen aan mensen die in Malawi komen werken. Dit zijn o.a. geestelijken, artsen, stagiaires. Deze mensen komen dan soms ook in Nazareth wonen, waardoor er ook inkomsten worden gegenereerd voor verblijf en taallessen.

 

3. Ontwikkeling van een activiteiten- en ontmoetingscentrum.

Enkele jaren geleden hebben we een gebouw kunnen kopen dat al op ons grondgebied stond. Dat gebouw is een overblijfsel van een mislukt EU-project. We hebben vorig jaar enkele bouwvakkers uit Mganja opdracht gegeven om een van de ruimtes in het gebouw te renoveren: nieuwe ramen, dakreparatie, ventilatiegaten en stukadoren van vloer en wanden. Ook is er een nieuwe deur gekomen. Deze werkzaamheden zijn bijna klaar. Bij het gebouw hoort een klein huisje dat ook is

gerenoveerd en dienst zal gaan doen als winkeltje voor de spullen die in het activiteitengebouw zullen worden gemaakt.

 

4. Ondersteuning van gezinnen met weeskinderen.

Het project om weeskinderen de mogelijkheid te geven om naar de middelbare school te gaan is inmiddels veranderd in een project om gezinnen die weeskinderen opvangen te ondersteunen. In de omgeving van Mua hebben we diverse gezinnen bezocht en hun kleren gegeven voor de weeskinderen en in enkele gevallen wat geld achtergelaten voor het geval dat de kinderen ziek worden (vaak malaria!) en de ziekenhuiskosten moeten worden betaald.

In het dorpje Misuku, niet ver van Chitipa in het uiterste noorden van Malawi, woont Colette. Josefa kent haar uit de tijd dat beiden nog kloosterling waren. Colette heeft inmiddels 7 weeskinderen in haar huis opgenomen. Zij maakt nu ook deel uit van Nazareth, al woont ze ongeveer 800 km van Mganja vandaan. We hebben haar bezocht en gezien dat ze met bezieling en keihard werken de kinderen een goede toekomst probeert te bieden. Tenslotte hebben we in de buurt van Mangochi,

ten zuiden van het Lake Malawi nog Mungolema bezocht. Zij werkt momenteel aan de universiteit van Mangochi als matron voor het dienstverlenend personeel. Mungolema heeft een aantal weeskinderen onder kunnen brengen bij families in de omgeving. Enkele van deze kinderen hebben we ontmoet. Ook Mungolema zou op termijn kunnen aansluiten bij Nazareth. Wellicht zouden Colette en Mungolema op den duur naar Mganja kunnen verhuizen.